Tagliatelle z kurczakiem, pieczarkami i pomidorkami

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200g makaronu tagliatelle,
    1 filet z kurczaka,
    1 ząbek czosnku,
    5 dużych pieczarek,
    5 pomidorków (mogą być koktajlowe, rzymskie, daktylowe, cherry),
    olej do smażenia,

    Sos:
    garść natki pietruszki,
    200g śmietany 18%,
    2 ząbki czosnku,
    1/3 szklanki wody,

    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Tagliatelle z kurczakiem, pieczarkami i pomidorkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu.
    2. Pierś z kurczaka myjemy, czyścimy, kroimy w kostkę.
    3. Na rozgrzaną patelnie z olejem wrzucamy posiekany czosnek, chwile podsmażamy a następnie wrzucamy pokrojone mięso z kurczaka, doprawiamy pieprzem i solą.
    4. Pieczarki i pomidory myjemy, osuszamy. Pieczarki drobno kroimy, pomidorki kroimy na pół.
    5. Do podsmażonego kurczaka wrzucamy pokrojone pieczarki i smażmy jeszcze do 8min.
    6. Śmietanę przelewamy do miseczki, dolewamy do niej wodę, wrzucamy posiekaną nać pietruszki, przeciśnięte ząbki czosnku, sól, pieprz. Dokładnie mieszamy.
    7. Sos śmietanowy wlewamy na koniec smażenia do kurczaka z pieczarkami i dusimy w tym sosie do odparowania wody, kiedy sos zacznie trochę gęstnieć, na koniec do gotującego się sosu wrzucamy połówki pomidorów. Gotować jeszcze minutę.
    8. Makaron wyłożyć na talerz a następnie polać go sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować