Chaczapuri przygotowuje się z różnych rodzai ciast,moja wersja jest z ciasta drożdżowego z pysznym nadzieniem serowo -ziołowym.Chaczapuri jest pyszne,chrupiące i bardzo aromatyczne!!!
Chaczapuri z ziołowym twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże pokruszyć,posypać cukrem i wymieszać,zalać 5łyżkami ciepłej wody i odstawić na 10min,by się rozpuściły.Mąkę przesiać przez sitko,dodać łyżeczkę soli,wlać rozpuszczone drożdże,dolewać stopniowo po trocha wody - wyrobić elastyczne ciasto,przykryć ściereczką i pozostawić na 60min,by urosło.
2.Twaróg rozgnieść widelcem,dodać łyżeczkę soli,pieprzu świeżo mielonego,wyłożyć połamane na kawałki miękie masło,wbić jedno jajko,posypać zieleniną i dodać zgnieciony czosnek - wszystko dokładnie wymieszać,by składniki połączyły się.
3.Rozdzielić ciasto na dwie części,wyłożyć na stolnicę posypaną mąką,spłaszczyć i rozwałkować na 2 cienkie placki,na środek każdego wyłożyć porcje twarogu,zawijać do środka,zlepić brzegi,by nadzienie zostało w środku,ukształtować.
4.Na blachę wyłożyć papier pergaminowy,posmarować go olejem,wyłożyć chaczapuri i pozostawić na 15min,by urosło,jajko roztrzepać,za pomocą pędzla posmarować góry chaczapuri.
5.Chaczapuri włożyć do rozgrzanego na 220C piekarnika - piec 20-25min.,na złoty kolor.Po upieczeniu górę chaczapuri posmarować masełkiem,podawać z pomidorami lub ulubionymi posiłkami:-)
SMACZNEGO!!!
Komentarze