Chaczapuri adżaruli

  • wyświetlono: 3659 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Gruziński placek z jajkiem i serem.

  • 4 porcje
  • Średni

Składniki

- mąka: 2 szklanki
- mleko: 0.75 szklanki
- sól: 1 łyżeczka
- cukier: 1 łyżeczka
- jajo: 4 sztuki
- ser twarogowy naturalny: 100 gramów
- ser wędzony: 100 gramów
- ser pełnotłusty: 100 gramów

Sposób przygotowania przepisu:

Chaczapuri adżaruli

  • Przygotowane ciasto na pierogi.1. Z mąki, mleka, soli i cukru zagniatamy ciasto. Dzielimy je na cztery równe części i każdą rozwałkowujemy na stolnicy. Każdej części nadajemy okrągły kształt i podnosimy brzegi ciasta na wysokość 1 cm. Formujemy kształt łódki: po przeciwnych dwóch stronach przytrzymujemy ciasto, lekko je rozciągając i zakręcając brzegi w przeciwnym kierunku.
  • Pieczenie ciasta2. Uformowane ciasto wypełniamy suchą fasolą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na ok. 20 minut.
  • Chaczapuri adżaruli3. Kiedy ciasto jest lekko zarumienione wyjmujemy je z piekarnika, usuwamy fasolę, wolne miejsce wypełniamy farszem i wbijamy do każdej porcji 1 całe jajko. Pieczemy przez kilka minut sprawdzając czy ser się rozpuścił, a białko jajka się ścięło.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

obiadkuchnia_gruzińskachaczapuri adżaruli

Komentarze

Podobne przepisy

Chaczapuri

Dodane przez: kwintesencjasmaku

Gruzińskie chaczapuri adżarskie

Będąc w Gruzji trzeba było spróbować...

Chaczapuri z serem i szpinakiem

Dodane przez: zzewa

Chaczapuri z serem i szpinakiem

Chaczapuri to regionalna potrawa...

Gruzja na talerzu, czyli klasyczne chaczapuri

Dodane przez: Nulek

Gruzja oswojona, czyli chaczapuri

W moim ukochanym Krakowie są gruzińskie...

" Chaczapuri imeruli "

Dodane przez: Ostra Na Słodko

" Chaczapuri imeruli " - konkurs_podróże

To jedna z potraw kuchni gruzińskiej,...

placuszki gruzińskie

Dodane przez: capri

Chaczapuri z ruskim farszem

Gruzińskie placuszki, nadziewane...

Chaczapuri po adżarsku z polską nutą

Dodane przez: Ania_L

Chaczapuri po adżarsku z polską nutą

Pierwszy raz chaczapauri po adżarsku...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE