Burgery wołowe z jalapeno i wasabi

0 (0 ocen)

Dzisiejsze burgery miały być dosyć ostre, ale mimo sporej ilości ostrości dodanej do mięsa, nie były super ostre. Tak więc jeżeli lubicie ogniste smaki, można spokojnie dać więcej papryki w płatkach lub jalapeno. Burgery po 3 minutach smażenia z każdej strony, były nie przesuszone i soczyste.

Składniki:

  • ok 700 g mielonej wołowiny - najlepiej łopatki
    2 łyżeczki startego czosnku
    2 papryczki jalapeno, bez pestek, drobno pokrojone
    1 łyżeczka mielonego kminu
    1 łyżeczka musztardy z estragonem
    1 cebula, drobno posiekana
    1 łyżeczka płatków chili
    1 łyżka pietruszki posiekanej
    1 łyzka chrzanu wasabi (opcjonalnie)
    sól morska do smaku
    czarny pieprz mielony do smaku
    Olej roślinny
    bułki do hamburgerów - opcjonalnie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Burgery

Burgery wołowe z jalapeno i wasabi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0wtlp78 1. 1.Mieloną wołowinę wymieszać w misce z czosnkiem, cebulą, jalapeno, kminem, musztardą, doprawić płatkami papryki. Uformować 6 niewielkich burgerów.
  • 2. 2.Zawinąć w folię spożywczą oddzielając poszczególne kotleciki folią, i wstawić na min godzinę do lodówki. Przed smażeniem posolić i popieprzyć.
  • image-1gtek1d 3. 3. Smażyć na patelni lekko posmarowanej olejem. Burger ma się ładnie zbrązowić - ok 3 minut z każdej strony. Podawać tradycyjnie z bułką hamburgerową lub np z pieczonymi ziemniakami . Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jalapeno Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować