Burgery wołowe z frytkami i krążkami cebulowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BUŁKI: Masło roztapiamy, drożdże rozpuszczamy w mleku. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier, jajko, mleko z drożdżami i wyrabiamy gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania wlewamy płynne masło – nie gorące!- i wyrabiamy jeszcze przez parę minut. Odkładamy ciasto na ok. 30 minut aby odpoczęło. Po tym czasie, ciasto wyrabiamy ponownie przez ok. minutę, dzielimy na 4 równe części, formujemy kule i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem. odstawiamy na ok. 10-15 minut, gdy zaczął rosnąć, wkładamy je do pieca nagrzanego do 180 stopni, funkcja grzania góra/dół i pieczemy przez ok. 20 minut. Studzimy
2.BURGERY: Antrykot mielimy przez maszynkę – na sitku o grubych oczkach lub blenderem – korzystając z blendera musimy uważać, aby mięso po zmieleniu miało wyraźną fakturę – nie możemy zmielić na „papkę”. Zmielone mięso wkładamy do miski, dodajemy smalec i wyrabiamy dłonią na jednolitą masę. Całość dzielimy na 4 równe części i formujemy kotlety. Rozgrzewamy suchą! patelnię, kotlety posypujemy solą i układamy na nagrzanej patelni posoloną stroną do dołu – po ok. 2 minutach solimy kotlety na patelni, po czym obracamy je tak, aby posolona strona się smażyła. Po kolejnych 2 minutach – gdy białko w mięsie się ładnie ścięło, przekładamy mięso a blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika (Ja to robię tak: po wyjęciu bułeczek z piekarnika, wkładam burgery i wyłączam! piekarnik. Dzięki temu nasze mięso ładnie sobie dojdzie a nie będzie ani spieczone, ani suche) na ok. 4-5 minut nagrzanego do 180 stopni – potem wyłączonego.
3.FRYTKI: Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na frytki. Olej rozgrzewamy na patelni, gdy osiągnie odpowiednią temperaturę wrzucamy ziemniaki i smażymy je na złoty kolor. Jeśli lubimy – po usmażeniu posypujemy solą – Ja frytek nie solę
4.KRĄŻKI CEBULOWE: Cebulę obieramy, kroimy w talarki o szerokości ok. 1/2 cm i każdy talarek rozdzielamy na krążki. Jajka rozbijamy do miski, dodajemy sól i pieprz ziołowy i mieszamy widelcem aby składniki dokładnie się połączyły. Bułkę tartą wsypujemy do miski. Cebulowe talarki moczymy w jajku potem obtaczamy w bułce tartej, potem kolejno w jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju na złoty kolor (oleju musi być taka ilość, aby talarki swobodnie pływały).
5.BEKON: Rozgrzewamy patelnię – bez tłuszczu!- gdy osiągnie odpowiednią temperaturę układamy boczek i smażymy na złoty kolor z obu stron – gotowy bekon układamy na ręczniku papierowym.
6.SOSY: keczup przekładamy do miseczki. Wszystkie składniki sosu czosnkowego łączymy ze sobą, doprawiamy do smaku solą i przekładamy do miseczek.
7.PODAJEMY:
Burgery najlepiej prezentują się serwowane na deskach lub podłużnych talerzach
Komentarze