burgery wołowe z frytkami i krążkami cebulowymi

0 (0 ocen)

  • 60 min

Domowa bułka z sezamem, pyszna i rozpływająca się w ustach wołowina, do tego domowe frytki i domowe krążki cebulowe! takie rzeczy TYLKO w domu

  • 60 min

Składniki:

  • Przepis na 4 pyszne zestawy
    BUŁKI – 4 sztuki:
    400g mąki pszennej typ 480
    1 jajko
    1/2 łyżeczki soli
    10g drożdży
    szczypta cukru
    150ml mleka
    50g masła
    sezam do posypania + mleko do posmarowania bułek

    BURGER – 4 sztuki:
    500g antrykotu wołowego – u mnie Sokołów
    50g smalcu
    sól

    FRYTKI – 4 porcje:
    8 dużych ziemniaków
    olej do smażenia - u mnie rzepakowy
    sól (opcjonalnie)

    CEBULOWE KRĄŻKI – 4 porcje:
    2 nieduże cebule
    2 jajka
    bułka tarta
    sól/ pieprz ziołowy
    olej do smażenia - u mnie rzepakowy

    SOSY – 4 porcje:
    * keczup
    * sos koperkowo-czosnkowy
    300ml jogurtu naturalnego
    2 ząbki czosnku – przeciskamy przez praskę
    1 pęczek koperku – drobno kroimy
    sól

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Dania główne Burgery Frytki

Burgery wołowe z frytkami i krążkami cebulowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BUŁKI: Masło roztapiamy, drożdże rozpuszczamy w mleku. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier, jajko, mleko z drożdżami i wyrabiamy gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania wlewamy płynne masło – nie gorące!- i wyrabiamy jeszcze przez parę minut. Odkładamy ciasto na ok. 30 minut aby odpoczęło. Po tym czasie, ciasto wyrabiamy ponownie przez ok. minutę, dzielimy na 4 równe części, formujemy kule i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem. odstawiamy na ok. 10-15 minut, gdy zaczął rosnąć, wkładamy je do pieca nagrzanego do 180 stopni, funkcja grzania góra/dół i pieczemy przez ok. 20 minut. Studzimy
  • 2. BURGERY: Antrykot mielimy przez maszynkę – na sitku o grubych oczkach lub blenderem – korzystając z blendera musimy uważać, aby mięso po zmieleniu miało wyraźną fakturę – nie możemy zmielić na „papkę”. Zmielone mięso wkładamy do miski, dodajemy smalec i wyrabiamy dłonią na jednolitą masę. Całość dzielimy na 4 równe części i formujemy kotlety. Rozgrzewamy suchą! patelnię, kotlety posypujemy solą i układamy na nagrzanej patelni posoloną stroną do dołu – po ok. 2 minutach solimy kotlety na patelni, po czym obracamy je tak, aby posolona strona się smażyła. Po kolejnych 2 minutach – gdy białko w mięsie się ładnie ścięło, przekładamy mięso a blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika (Ja to robię tak: po wyjęciu bułeczek z piekarnika, wkładam burgery i wyłączam! piekarnik. Dzięki temu nasze mięso ładnie sobie dojdzie a nie będzie ani spieczone, ani suche) na ok. 4-5 minut nagrzanego do 180 stopni – potem wyłączonego.
  • 3. FRYTKI: Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na frytki. Olej rozgrzewamy na patelni, gdy osiągnie odpowiednią temperaturę wrzucamy ziemniaki i smażymy je na złoty kolor. Jeśli lubimy – po usmażeniu posypujemy solą – Ja frytek nie solę
  • 4. KRĄŻKI CEBULOWE: Cebulę obieramy, kroimy w talarki o szerokości ok. 1/2 cm i każdy talarek rozdzielamy na krążki. Jajka rozbijamy do miski, dodajemy sól i pieprz ziołowy i mieszamy widelcem aby składniki dokładnie się połączyły. Bułkę tartą wsypujemy do miski. Cebulowe talarki moczymy w jajku potem obtaczamy w bułce tartej, potem kolejno w jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju na złoty kolor (oleju musi być taka ilość, aby talarki swobodnie pływały).
  • 5. BEKON: Rozgrzewamy patelnię – bez tłuszczu!- gdy osiągnie odpowiednią temperaturę układamy boczek i smażymy na złoty kolor z obu stron – gotowy bekon układamy na ręczniku papierowym.
  • 6. SOSY: keczup przekładamy do miseczki. Wszystkie składniki sosu czosnkowego łączymy ze sobą, doprawiamy do smaku solą i przekładamy do miseczek.
  • 7. PODAJEMY:
    Burgery najlepiej prezentują się serwowane na deskach lub podłużnych talerzach
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bekon Wołowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować