Burgery wołowe z camembertem, szparagami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BUŁKI: bułki przekrawamy na pół. Każdą połówkę smarujemy masłem, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, funkcja grzania grill i pieczemy ok. 5 minut.
MIĘSO: antrykot mielimy przez maszynkę lub przy pomocy blendera. Dodajemy oliwę z oliwek, sól i pieprz. Dokładnie wyrabiamy dłonią. Formujemy 4 równe kotlety, układamy na rozgrzanej (suchej) patelni i smażymy z obu stron do ścięcia białka. Tak przygotowane kotlety przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia – obok bułek i wyłączamy piekarnik. Dzięki tej metodzie mięso sobie idealnie dojdzie, a bułki nam się nie spalą.
SZPARAGI: szparagi dokładnie myjemy, odcinamy zdrewniałe końce, każą przekrawamy na pół i gotujemy w osolonej wodzie ok 5 minut. Odcedzamy i studzimy.
CAMEMBERT: camemberta z zielonym pieprzem kroimy na 12 plasterków – rozkładamy je po 3 plasterki na każdym mięsie.
Komentarze