BURGERY wołowe z camembertem, szparagami i żurawiną

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Iście letnie burgery! Doskonały obiad w sezonie szparagowym. Wygląda doskonale, a smakuje zdecydowanie lepiej niż wygląda!

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 ulubione bułki (u mnie żytnie z dynią)
    odrobina masła do posmarowania bułek
    500g mięsa antrykotu wołowego
    4 łyżki oliwy z oliwek
    sól/ pieprz
    1 ser camembert z zielonym pieprzem
    4 łyżki konfitury z żurawiny
    2 spore garście rukoli
    8 zielonych szparagów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Burgery Ser

Burgery wołowe z camembertem, szparagami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BUŁKI: bułki przekrawamy na pół. Każdą połówkę smarujemy masłem, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, funkcja grzania grill i pieczemy ok. 5 minut.

    MIĘSO: antrykot mielimy przez maszynkę lub przy pomocy blendera. Dodajemy oliwę z oliwek, sól i pieprz. Dokładnie wyrabiamy dłonią. Formujemy 4 równe kotlety, układamy na rozgrzanej (suchej) patelni i smażymy z obu stron do ścięcia białka. Tak przygotowane kotlety przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia – obok bułek i wyłączamy piekarnik. Dzięki tej metodzie mięso sobie idealnie dojdzie, a bułki nam się nie spalą.

    SZPARAGI: szparagi dokładnie myjemy, odcinamy zdrewniałe końce, każą przekrawamy na pół i gotujemy w osolonej wodzie ok 5 minut. Odcedzamy i studzimy.

    CAMEMBERT: camemberta z zielonym pieprzem kroimy na 12 plasterków – rozkładamy je po 3 plasterki na każdym mięsie.

    SKŁADAMY BURGERY: bułka -> 1/2 żurawiny -> rukola -> mięso z serem -> 1/2 żurawiny -> szparagi -> bułka
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować