Bułeczki precelki z sezamem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Idealne śniadanie dla zakochanych, mięciutkie słone bułeczki, które w smaku przypominają krakowskie precelki. Wspaniałe z masłem i słodkim dżemem, do tego kawa z mlekiem - mniam!

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki:
    4 ½ szklanki mąki
    2 łyżeczki soli
    2 łyżeczki cukru
    7 g suszonych drożdży
    1 ½ szklanki ciepłej wody
    60 g roztopionego masła

    Dodatkowo:
    100 g sody
    2 l wody
    1 jajko
    sezam
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Precelki

Bułeczki precelki z sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku rozpuszczamy masło, studzimy.
    Ciepłą wodę wlewamy do dużej głębokiej miski, wsypujemy drożdże i cukier, mieszankę pozostawiamy na 5 minut.
    Po tym czasie dolewamy masło, dodajemy przesianą mąkę i sól.
    Wyrabiamy gładkie, miękkie odchodzące od ręki ciasto. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę (powinno podwoić swoją objentość).
    Wyrośnięte ciasto dzielimy na małe kawałki, wyrabiamy ręką małe okrągłe bułeczki. Bułki rozkładamy w odstępach co 3 cm na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i czekamy jeszcze 30 minut.
    Piekarnik nastawiamy do temperatury 220 stopni.
    W szerokim garnku gotujemy wodę z sodą, delikatnie umieszczamy w niej bułeczki (zlepioną częścią w dół), gotujemy 30 sekund, przewracamy na drugą stronę i gotujemy kolejne 30 sekund. Wyjmujemy łyżką cedzakową, układamy na blaszce zachowując odstępy. Każdą bułeczkę smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem następnie nacinamy delikatnie nożem.
    Pieczemy przez 15 - 18 minut w temperaturze 220 stopni. Studzimy na kratce.
    SMACZNEGO.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Precelki Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować