Biszkopt z ciastem makowym i kremem kokosowym

5 (196 ocen)

  • 40 min

Miękkie i delikatne przekładane ciasto z kremem kokosowym i idealnie do niego pasującym wkładem makowym!

  • 40 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Biszkopt:
    5jajek
    ¾ szklanki cukru
    1/3 szklanki oleju
    ¾ szklanki mąki
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Cukier waniliowy

    Ciasto makowe:
    4 jajka
    120g cukru pudru
    200g suchego maku
    60g margaryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Kilka kropel olejku migdałowego
    1 łyżka kawy

    Krem kokosowy:
    500ml mleka kokosowego
    100ml mleka
    50g mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    4 łyżki cukru
    1 jajko
    150g masła
    100g kokosu

    Dodatkowo:
    150g powideł śliwkowych
Wystaw ocenę:

5 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Biszkopt z ciastem makowym i kremem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera, do ubitej masy dodawać po jednym żółtku, następnie cały czas ubijając, dodawać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem i kawą- wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 180stopni przez ok. 30 min. Zimny przekroić na 2 części.
  • 2. Ciasto makowe: Mak zalać wrzątkiem i gotować przez 30 minut na wolnym ogniu. Ostudzić i zemleć 2 razy w maszynce, połączyć z kawą, olejkiem i proszkiem. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem dodać margarynę i cały czas ucierać, do powstania puszystej jednolitej masy. Następnie stopniowo dodawać mak. Białka ubić na sztywno delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Do suchego patyczka.
  • 3. Krem kokosowy: Mleko kokosowe zagotować z kokosem. Jajko i cukier zmiksować na puszystą masę, wlać 100ml mleka i wsypać obie mąki. Roztwór wlać do gotującego się mleka. Całość gotować ok. 1 minuty, do zgęstnienia masy. Zimny budyń utrzeć z masłem na puszystą masę.
  • 4. Przełożenie:
    Na pierwszą połowę biszkoptu wyłożyć część kremu kokosowego. Nałożyć na niego ciasto makowe, krem kokosowy, powidła i biszkopt. Wierzch polać polewą kakaową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować