Biszkopt z ciastem makowym i kremem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera, do ubitej masy dodawać po jednym żółtku, następnie cały czas ubijając, dodawać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem i kawą- wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 180stopni przez ok. 30 min. Zimny przekroić na 2 części.
2.Ciasto makowe: Mak zalać wrzątkiem i gotować przez 30 minut na wolnym ogniu. Ostudzić i zemleć 2 razy w maszynce, połączyć z kawą, olejkiem i proszkiem. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem dodać margarynę i cały czas ucierać, do powstania puszystej jednolitej masy. Następnie stopniowo dodawać mak. Białka ubić na sztywno delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Do suchego patyczka.
3.Krem kokosowy: Mleko kokosowe zagotować z kokosem. Jajko i cukier zmiksować na puszystą masę, wlać 100ml mleka i wsypać obie mąki. Roztwór wlać do gotującego się mleka. Całość gotować ok. 1 minuty, do zgęstnienia masy. Zimny budyń utrzeć z masłem na puszystą masę.
4.Przełożenie:
Na pierwszą połowę biszkoptu wyłożyć część kremu kokosowego. Nałożyć na niego ciasto makowe, krem kokosowy, powidła i biszkopt. Wierzch polać polewą kakaową.
Komentarze