Sernik przekładany ciastem makowym

4.5 (175 ocen)

Ciasto makowe w połączeniu z kawową masą i puszystym sernikiem pychaaa ;)

Składniki:

  • Ciasto makowe:
    -2 szklanki cukru kryształu
    -4 łyżki kakao
    -4 łyżki kawy mielonej
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -2 szklanki maku
    -10 jaj
    -2 łyżki mąki pszennej
    Sernik:
    -120 dag zmielonego sera
    -600g cukru pudru
    -2 budynie waniliowe
    -300g margaryny
    -8 jaj
    Masa:
    -3/4l mleka
    -cukier waniliowy
    -3 łyżki mąki pszennej
    -3 łyżki mąki ziemniaczanej
    -3 żółtka
    -150g zmielonych orzechów włoskich
    -400g masła
    -6 łyżek cukru pudru
    -4 łyżki kawy rozpuszczalnej
    -kieliszek spirytusu
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Kawy

Sernik przekładany ciastem makowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto makowe:
    Białka ubić na sztywną pianę z cukrem,następnie dodać żółtka.Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia makiem kakao i kawą.Delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na pół i wylać do dwóch blach o wymiarach 25cm x40cm, piec w temp. 180ºC przez 30-35 minut.
  • 2. Sernik:
    Margarynę utrzeć z cukrem,stopniową dodając żółtka,ser oraz budyń.Na końcu ubić białka i wmieszać w ser.Masę serową rozlać do dwóch blach o tych samych wymiarach i piec 30-35 min. w temp. 180ºC.
  • 3. Masa:
    Połowę mleka zagotować z cukrem waniliowym.W pozostałej części roztrzepać żółtka ,mąkę pszenną, ziemniaczaną i kawę.Wlać do zagotowanego mleka i ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch,dodawać partiami zimny budyń.Na koniec dodać orzechy i spirytus.
  • 4. Przełożenie ciasta:
    Ciasto makowe - 1/3 masy - sernik - 1/3 masy - ciasto makowe - 1/3 masy - sernik - wierzch posypać cukrem pudrem.

Porady

Serniki najlepiej upiec dzień wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Kawa Mak Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować