Sernik przekładany ciastem makowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto makowe:
Białka ubić na sztywną pianę z cukrem,następnie dodać żółtka.Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia makiem kakao i kawą.Delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na pół i wylać do dwóch blach o wymiarach 25cm x40cm, piec w temp. 180ºC przez 30-35 minut.
2.Sernik:
Margarynę utrzeć z cukrem,stopniową dodając żółtka,ser oraz budyń.Na końcu ubić białka i wmieszać w ser.Masę serową rozlać do dwóch blach o tych samych wymiarach i piec 30-35 min. w temp. 180ºC.
3.Masa:
Połowę mleka zagotować z cukrem waniliowym.W pozostałej części roztrzepać żółtka ,mąkę pszenną, ziemniaczaną i kawę.Wlać do zagotowanego mleka i ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch,dodawać partiami zimny budyń.Na koniec dodać orzechy i spirytus.
4.Przełożenie ciasta:
Ciasto makowe - 1/3 masy - sernik - 1/3 masy - ciasto makowe - 1/3 masy - sernik - wierzch posypać cukrem pudrem.
Komentarze