Biszkopt z kremem kokosowym, truskawkami i ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno, następnie dodawać partiami oba cukry. Zmniejszyć obroty miksera dodawać po jednym żółtku oraz łyżce oleju. Na koniec dodać wymieszane mąki z proszkiem i barwnikiem, delikatnie wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 180stopni przez ok. 20 - 30 min. Zimny przekroić na 2 części.
2.Krem budyniowo – serowy: Budyń ugotować na mleku z dodatkiem mąki ziemniaczanej i kokosu. Ostudzić. Ser zmielić lub dokładnie ugnieść np. widelcem. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodawać stopniowo zimny budyń oraz ser. Masę dokładnie zmiksować do uzyskania jednolitej i gładkiej struktury. Ewentualnie dosłodzić do smaku.
3.Przełożenie:
Pierwszą część ciasta posmarować całym dżemem, nałożyć cienką warstwę kremu kokosowego, ułożyć plastry ananasów. Ponownie cienka warstwa kremu, biszkopt i ostatnia część masy. Wierzch posypać biszkoptami
Porady
Biszkopty powinny być lekko wysuszone, aby je można łatwiej zetrzeć na tarce
Komentarze