Biszkopt z kokosowym i czekoladowym kremem

  • wyświetlono: 872 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Smakowite połączenie czekolady z kokosem w jednym cieście. Bardzo delikatne i puszyste ciasto i pomimo dwóch mas nie jest jest za słodkie. Takie w sam raz:)

juchab
  • 40min

Składniki

Blaszka o wymiarach 25x40cm
Biszkopt:
6 jajek
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szkl oleju
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Cukier waniliowy

Krem czekoladowy:
500ml mleka
1 budyń czekoladowy bez cukru
100g gorzkiej czekolady
125g masła
3 – 4 łyżki cukru

Masa kokosowa:
0,5 l mleka
3 łyżki cukru
1 łyżka mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
15 dag kokosu
15 dag margaryny

Sposób przygotowania przepisu:

Biszkopt z kokosowym i czekoladowym kremem

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera do ubitej masy dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając, dodawać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem i kakao – wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 190stC ok. 30 min Gdy ciasto się upiecze to boki ciasta będą lekko odchodzić od formy. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika opuścić w brytfance na podłogę lub kuchenkę z ok. 30 cm wysokości. Zimny przekroić na 2 części.
  • 2. Krem czekoladowy: Odlać ½ szklanki mleka rozmieszać w nim budyń, pozostałe mleko zagotować z cukrem. Roztwór wlać do gotującego się mleka, ponowne doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 1 minuty. Zimny budyń utrzeć z masłem i rozpuszczoną czekoladą na puszysty, jednolity krem.
  • 3. Masa kokosowa: Odlać 0,5 szkl mleka, a pozostałe mleko zagotować z cukrem i całym kokosem. W odlanym mleku rozmieszać obie mąki i wlać do gotującego się mleka, zagotować. Zimny utrzeć z margaryną.
  • 4. Przełożenie:
    Na pierwszej części biszkoptu rozsmarować cały krem kokosowy. Na nim delikatnie rozłożyć połowę kremu czekoladowego. Przykryć pozostałym biszkoptem, którego należy posmarować resztą czekoladowego kremu. Wierzch posypać kokosem

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzudania_dla_urodyszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylaczekoladakokosCiasta przekładane

Komentarze

Podobne przepisy

image-1lbg25k

Dodane przez: Bożena1960

Biszkopt czekoladowy z kremem czkoladowym...

Miałam biszkopt czekoladowy bo...

Biszkopt z kremem budyniowym i brzoskwiniami

Dodane przez: PaulaZwo

Biszkopt z krem budyniowym i brzoskwiniami

Krem budyniowy jest świetny a w...

BISZKOPT Z JABŁKAMI I KREMEM BUDYNIOWYM

Dodane przez: Ostra Na Słodko

BISZKOPT Z JABŁKAMI I KREMEM BUDYNIOWYM

Dziś mam dla Was przepis na pyszną...

Makowczyk z kremem chałwowym i biszkoptem

Dodane przez: juchab

Makowczyk z kremem chałwowym i biszkoptem

To ciasto to po prostu rozkosz...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE