Bigos z białej i kiszonej kapusty

4.83 (189 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Zapraszam na moją wersje bigosu. Jest w sam raz kwaśny, dobrze doprawiony i aromatyczny. Polecam na obiad lub ciepłą kolację.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 60 dag białej kapusty
    40 dag kiszonej kapusty
    1,5 l wody
    1 duża marchew
    40 dag kiełbasy
    10 dag chudego boczku
    1 średnia cebula
    2 łyżki oleju
    1 łyżka z czubkiem koncentratu pomidorowego
    2 łyżki ketchupu
    1 1/2 łyżeczki soli
    2 łyżeczki ziół prowansalskich
    1/2 łyżeczki pieprzu
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki
Wystaw ocenę:

4.83 (189 ocen)

Bigos z białej i kiszonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bigos z białej i kiszonej kapusty 1. Do garnka wlewamy 1 l wody i zagotowujemy. Białą kapustę czyścimy i kroimy na drobno, oprószamy solą i ugniatamy. Wkładamy do gotującej się wody.
    Marchew obieramy i kroimy w kosteczkę, dokładamy do garnka i gotujemy do miękkości.
    Kiszoną kapustę kroimy na drobno i wkładamy do drugiego garnka z resztą zagotowanej wody i gotujemy do miękkości.
    Kiełbasę i boczek kroimy w sporą kostkę, cebulę obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Pokrojone składniki przesmażamy na rozgrzanym oleju i wkładamy do pierwszego garnka.
    Obie kapusty łączymy ze sobą i dodajemy przyprawy, koncentrat i ketchup, gotujemy razem przez chwilę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować