Barszczyk z uszkami

4.5 (174 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Barszcz z uszkami najlepiej smakuje w Wigilię.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 25 dag mąki
    50-100 ml wody gorącej
    1 łyżka oleju
    sól
    25 dag kapusty kwaszonej
    1 garść grzybów suszonych
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    włoszczyzna
    buraki
    ziele angielskie
    pieprz ziarnisty
    liść laurowy
    ocet lub sok z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Barszcz wigilijny

Barszczyk z uszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę pszenną przesiewamy na stolnicę, następnie robimy w niej zagłębienie, wlewamy bardzo ciepłą wodę, po czym dodajemy sól i olej. Zagniatamy ciasto, które następnie rozwałkowujemy. Ciasto po rozwałkowaniu kroimy w niewielkie kwadraty o boku około 4 cm. Kapustę po umyciu przekładamy do garnka, dodajemy ziele, liść i pieprz. Gotujemy. Grzyby moczymy przez kilka godzin, następnie gotujemy. Po ugotowaniu bardzo drobno siekamy i dodajemy do kapusty. Cebulę po posiekaniu szkolimy na oleju i również dodajemy do kapusty. Kapustę w sumie gotuję około 3 godziny. Na koniec ją odparowuję lub odciskam z soku. Farsz powinien być dość suchy. W miarę potrzeby możemy farsz posiekać drobniej. Na kwadraty ciasta układamy po łyżeczce farszu. Następnie kwadrat składamy na pół na kształt chusteczki. A następnie sklejamy uszka. Uszka następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Warzywa myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, buraki myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Wodę zagotujemy, dodajemy do niej jarzyny( bez buraków), pieprz ziarnisty, liść laurowy i ziele angielskie. Po około pół godziny gotowania dodajemy pokrojone buraczki, dalej gotujemy. Następnie odcedzamy barszczyk, doprawiamy go do smaku solą, pieprzem, dodajemy ocet. Jeśli ktoś lubi można dodać cukier, majeranek. Podajemy z uszkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować