25 dag mąki
50-100 ml wody gorącej
1 łyżka oleju
sól
25 dag kapusty kwaszonej
1 garść grzybów suszonych
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
włoszczyzna
buraki
ziele angielskie
pieprz ziarnisty
liść laurowy
ocet lub sok z cytryny
Barszczyk z uszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę pszenną przesiewamy na stolnicę, następnie robimy w niej zagłębienie, wlewamy bardzo ciepłą wodę, po czym dodajemy sól i olej. Zagniatamy ciasto, które następnie rozwałkowujemy. Ciasto po rozwałkowaniu kroimy w niewielkie kwadraty o boku około 4 cm. Kapustę po umyciu przekładamy do garnka, dodajemy ziele, liść i pieprz. Gotujemy. Grzyby moczymy przez kilka godzin, następnie gotujemy. Po ugotowaniu bardzo drobno siekamy i dodajemy do kapusty. Cebulę po posiekaniu szkolimy na oleju i również dodajemy do kapusty. Kapustę w sumie gotuję około 3 godziny. Na koniec ją odparowuję lub odciskam z soku. Farsz powinien być dość suchy. W miarę potrzeby możemy farsz posiekać drobniej. Na kwadraty ciasta układamy po łyżeczce farszu. Następnie kwadrat składamy na pół na kształt chusteczki. A następnie sklejamy uszka. Uszka następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Warzywa myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, buraki myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Wodę zagotujemy, dodajemy do niej jarzyny( bez buraków), pieprz ziarnisty, liść laurowy i ziele angielskie. Po około pół godziny gotowania dodajemy pokrojone buraczki, dalej gotujemy. Następnie odcedzamy barszczyk, doprawiamy go do smaku solą, pieprzem, dodajemy ocet. Jeśli ktoś lubi można dodać cukier, majeranek. Podajemy z uszkami.
Komentarze