REKLAMA

Zabielany barszczyk z uszkami

wyświetlono: 1156 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

To jedna z moich ulubionych zup. Gości na moim stole nie tylko od święta ponieważ zajada się nią cała moja rodzinka.

opublikowany: 12.09.2014
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • Barszcz:
    -4,5 l czystego bulionu warzywnego
    -1,5 kg buraków czerwonych
    -330 g śmietany 18%
    -2 listki laurowe
    -2 ząbki czosnku
    -3 ziarna ziela angielskiego
    -1 łyżka przyprawy uniwersalnej
    -1/2 cytryny
    -1/2 łyżeczki cukru
    -pieprz

    Uszka:

    ciasto:
    -300 ml gorącej wody
    -50 dag mąki pszennej
    -1 łyżka oleju
    -szczypta soli (na czubku noża)

    farsz:
    -75 dag kiszonej kapusty
    -1 szklanka suszonych grzybów
    -1 duża cebula
    -2 liście laurowe
    -3 ziarna ziela angielskiego
    -sól i pieprz do smaku
Ocena:

(średnia 4.5 z 200 głosów)

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby moczymy w 1 litrze wrzątku przez około godzinę. Następnie zagotowujemy. Grzyby wyławiamy z wywaru, wrzucamy do niego posiekaną kapustę. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy kapustę do miękkości (około 40 minut) w razie potrzeby uzupełniając wodę. Kapustę odcedzamy i wrzucamy do miski. Mieszamy z drobno posiekanymi grzybami i drobno pokrojoną, podsmażoną cebulką. Farsz doprawiamy solą i pieprzem i studzimy.
  • 2. Buraki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odkładamy jedną szklankę, resztę wrzucamy do gotującego się bulionu. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, przeciśnięty przez praskę czosnek, cytrynę, przyprawę uniwersalną, cukier i pieprz. Dokładnie mieszamy. Gotujemy około 90 minut.
  • 3. W tym czasie przygotowujemy uszka: Z podanych składników zagniatamy jednolite ciasto (jeśli będzie zbyt rzadkie dodajemy odrobinę mąki). Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy, literatką wykrawamy niewielkie krążki. Na środku krążka układamy łyżeczkę farszu i zlepiamy jak mały pierożek. Wrzucamy na osolony wrzątek, z dodatkiem kilku kropli oleju. Gotujemy 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  • 4. Śmietanę dokładnie mieszamy na misce z 1 łyżką wazową zupy. Powoli, ciągle mieszając wlewamy do garnka. Dodajemy pozostałe starte buraki i gotujemy na bardzo wolnym ogniu jeszcze przez 5 minut. Zupę w razie potrzeby doprawiamy przyprawą uniwersalną i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Milena127 IMG_20200920_203554

Barszczyk z uszkami

Szybki i sycący barszcz z uszkami. Nie tylko na Wigilijny stół.

kategoria: Zupy barszcz barszcz czerwony opublikowany: 03.02.2015 | wyświetlono: 1441 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: Kameleon Kameleon

Zabielany barszczyk ukraiński

To mój smak dzieciństwa , wspaniały ,zdrowa i sycąca zupa

kategoria: Zupy barszcz opublikowany: 21.07.2015 | wyświetlono: 1407 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: migotka28 migotka28

Czysty barszczyk z uszkami

Tradycyjne danie wigiline

kategoria: barszcz uszka Dania główne opublikowany: 17.04.2015 | wyświetlono: 839 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE