1.Z 1/2 szkl. letniego mleka, drożdży i łyżeczki cukru robimy
rozczyn. Wlewamy do mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy jajka, resztę cukru, cukier waniliowy, sól, skórkę z cytryny, mleko i rozpuszczoną i chłodną margarynę. Wyrabiamy. Ciasto przykrywamy wilgotną ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia.
2.Zagniatamy, dzielimy na 4 części. Z trzech formujemy długie wałeczki, zaplatamy w warkocz. Resztę ciasta rozwałkowujemy
i wykrawamy baranka. Układamy na natłuszczonej blasze. Dookoła
doklejamy warkocz, posypujemy makiem. Smarujemy rozmąconym żółtkiem. Ozdabiamy płatkami migdałów.Pieczemy 30 minut w 180 °C. Z rodzynek robimy oczy.
Komentarze