Baranek

0 (0 ocen)

  • Średni

Przepis przesłała Kazimiera Grzywna,Chełm. Podkreśla świąteczny nastrój i świetnie smakuje.

  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 0.5 kilograma
    - margaryna: 5 dekagramów
    - mleko: 1 szklanka
    - jajka: 2 sztuki
    - drożdże: 5 dekagramów
    - cukier: 4 dekagramy
    - cukier waniliowy: 1 sztuka
    - skorka z cytryny (wg. uznania): 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta
    - żółtko: 1 sztuka
    - płatki migdałów (wg. uznania do ozdoby): 0.5 sztuki
    - rodzynki (do ozdoby): 2 sztuki
    - mak (wg. uznania): 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Baranek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z 1/2 szkl. letniego mleka, drożdży i łyżeczki cukru robimy
    rozczyn. Wlewamy do mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy jajka, resztę cukru, cukier waniliowy, sól, skórkę z cytryny, mleko i rozpuszczoną i chłodną margarynę. Wyrabiamy. Ciasto przykrywamy wilgotną ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 2. Zagniatamy, dzielimy na 4 części. Z trzech formujemy długie wałeczki, zaplatamy w warkocz. Resztę ciasta rozwałkowujemy
    i wykrawamy baranka. Układamy na natłuszczonej blasze. Dookoła
    doklejamy warkocz, posypujemy makiem. Smarujemy rozmąconym żółtkiem. Ozdabiamy płatkami migdałów.Pieczemy 30 minut w 180 °C. Z rodzynek robimy oczy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

4.5 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Baranek Wielkanocny

To może cię zainteresować