Migdałowy baranek

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Moja wersja tradycyjnego świątecznego baranka, który nie wymaga pieczenia. Migdałowy baranek swoim smakiem z pewnością zaskoczy domowników, a wyglądem udekoruje wielkanocny stół.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 550g mleka w proszku
    4 łyżki masła extra
    350g cukru pudru
    1 ziemniak
    1 jajko
    7ml ekstrakt naturalny migdał
    2 perełki czarne – posypka
    masło do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasta wielkanocne

Migdałowy baranek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę baranka dokładnie wysmarować masłem.
  • 2. Ziemniaka ugotować do miękkości bez dodatku soli, następnie lekko wystudzić i zmiksować na gładką masę.
  • 3. Do miski wsypać cukier puder, mleko w proszku, dodać jajko, rozpuszczone masło, zmiksowanego ziemniaka, ekstrakt migdałowy i całość zmiksować do połączenia składników. Następnie przełożyć na stolnicę i wyrobić rękoma na jednolitą masę bardzo podobną do konsystencji plasteliny.
  • 4. Tak przygotowaną masę przełożyć do formy baranka, dokładnie ugnieść aby nie powstały wolne przestrzenie. Wierzch wyrównać, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.
  • 5. Po tym czasie baranka wyciągnąć z formy. Aby łatwiej wyszedł można formę potrzymać nad parą. Gotowego baranka udekorować wstążką, a z czarnych perełek zrobić oczy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować