Nie ma szybszego pomysłu na śniadanie niż pasta do chleba. W sklepach jest zatrzęsienie przeróżnych smarowideł, ale nie jest łatwo rozeznać się, który jest wart zakupu. Swego czasu robił karierę serek topiony, ale jest obecnie w odwrocie ze względu na obecność w składzie niesłużących zdrowiu ingrediencji. Jeśli tęsknicie jednak za jego smakiem, pomożemy wam go odtworzyć. Przedstawiamy też inne pyszne poranne smarowidła do chleba. Każde zrobicie w kilka, maksymalnie kilkanaście minut. I nie zawsze niezbędny jest do ich wykonania blender czy mikser. 

Domowe pasty do chleba – smakowite inspiracje

Najpewniejszym sklepowym wyborem będą twarożek, serek śmietankowy lub serek wiejski, którego skład ogranicza się do kilku dobrze znanych składników. Zawsze możecie go sami doprawić lub wzbogacić. Przykładem może być twaróg z wędzoną makrelą. Możecie go też połączyć z wędzonym łososiem i koperkiem - będzie smakować zdecydowanie lepiej niż sklepowa pasta. 

Inną propozycją są domowe smarowidła do chleba. Zrobicie je w bardzo prosty sposób. Należą do nich np. masła smakowe (czosnkowe i nie tylko). Użyjecie ich nie tylko do pieczywa, ale też do smażenia, na grilla lub do pieczenia, np. kurczaka czy ryb. Pyszne domowe pasty do chleba powstaną też z ugotowanych na twardo jajek, gotowanej ciecierzycy z dodatkami czy też fasoli lub groszku w puszce. 

Jeśli staracie się ograniczać wysoko przetworzone jedzenie, w tym sery topione, alternatywą może być nasz banalnie prosty ser z płatków drożdżowych. Składa się on wyłącznie ze składników, które znacie i z łatwością znajdziecie w sklepie. Płatki drożdżowe kupicie nie tylko w sklepach z żywnością ekologiczną czy przez internet. Są one dostępne również w super- i hipermarketach, a nawet dobrze zaopatrzonych drogeriach z działem z żywnością. Ten ser zastosujecie nie tylko do kanapek. 

Ser z płatków drożdżowych - przepis

Składniki:

  • 4 łyżki masła
  • 6 łyżeczek mąki
  • 250 ml wody
  • 8 łyżek płatków drożdżowych
  • 1 łyżka musztardy
  • 1/4 łyżeczki kurkumy (dla koloru)
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Roztopcie masło na niewielkim ogniu.
  2. Dodajcie do niego mąkę i wymieszajcie.
  3. Następnie wlejcie wodę, wsypcie płatki drożdżowe i ponownie dobrze wymieszajcie.
  4. Dodajcie musztardę, doprawcie solą i pieprzem. Spróbujcie - jeśli potrzeba, dodajcie soli lub pieprzu.
  5. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, dodajcie partiami nieco więcej wody. Jeśli zbyt rzadka, wsypcie nieco więcej płatków. 
  6. Gotowy ser topiony przelejcie do miseczki lub opakowania na żywność z zamknięciem.
  7. Po wystygnięciu włóżcie do lodówki lub stosujcie od razu. 

Do czego stosować domowy serek topiony?

Ser z płatków drożdżowych przypomina w smaku parmezan z orzechową nutą. Z powodzeniem zastąpi więc w przepisie ten oryginalnie nietani ser. Tuż po przygotowaniu ma lejącą, ale kremową konsystencję. Z czasem, po wystygnięciu i przechowywany w lodówce, stanie się bardziej zwarty. Po rozsmarowaniu lub roztopieniu znów stanie się kremowy.

Po przestygnięciu będzie pyszny jako pasta do chleba. Świetnie zastąpi gotowe, sklepowe serki i pasty z nieznanym składem - jest w nim wyłącznie to, co doskonale znacie. 

Domowy serek topiony z płatków drożdżowych nadaje się również:

  • do makaronu jako sos
  • jako zamiennik zwykłego sera do zapiekanek,
  • dodatek do sufletów
  • sos do wrapów
  • dressing
  • zagęstnik, a jednocześnie przyprawa do zupy krem

Podstawowy przepis możecie wzbogacić również innymi suszonymi ziołami i przyprawami. Oprócz soli i pieprzu pasować tu będą np. suszone pomidory i odrobina chili w płatkach. Marzy wam się ser topiony o wędzonym smaku? Otrzymacie go, dodając do serowej masy 0,5 łyżeczki mielonej wędzonej słodkiej papryki.