Naleśniki deserowe możecie po prostu zjeść na ciepło lub zimno posmarowane czymś słodkim lub polane syropem klonowym. Możecie też zrobić z nich kulinarne dzieło sztuki. Jeśli przygotujecie takie naleśniki z domowym kremem mascarpone, ułożycie w stosiku i „otynkujecie” jak tort, będą kreatywną i przepyszną propozycją na uroczystość w gronie znajomych lub rodziny. Gotowe naleśniki bez farszu możecie przechowywać w lodówce przez 4 dni i codziennie jeść z innym słodkim nadzieniem.
Naleśniki deserowe - co do nich pasuje?
Naleśniki na słodko warto wypróbować z przynajmniej kilkoma rodzajami nadzienia. Twarożek waniliowy z dodatkiem śmietany, jogurtu i cukru pudru, to tylko 1 z nich, najbardziej klasyczna. Aby przełamać nieco słodki smak placków, przełóżcie je dżemem, musem owocowym i posypcie ulubionymi owocami. Czekolada i banan oraz posypka z orzechów bądź wiórków kokosowych to również dobry pomysł. Możecie je podać także ze słonym karmelem lub smarowidłem z daktyli z dodatkiem kakao. Pyszna będzie także tzw. czekośliwka i inne domowe dżemy z dodatkiem kakao. Same naleśniki deserowe również zawierają ten składnik.
Jak przygotować naleśniki deserowe, żeby nawet pierwszy był idealny?
Składniki na naleśniki w tym wydaniu możecie zmiksować blenderem, nie musicie używać rózgi. W przepisie oprócz kakao, za smak i aromat odpowiada dodatek cukru waniliowego i 4 łyżek alkoholu, którego często dodaje się również do innych deserów. Może to być rum lub whisky. Sam alkohol wyparuje, pozostanie aromat, który podbije smak naleśników z kakao. Jeśli jednak będą jadły je dzieci, zastąpcie alkohol kilkoma kroplami aromatu do ciast.
Aby naleśniki z kakao wyszły jak trzeba, użyjcie mąki pszennej, najlepiej typu 450, 480, 500 lub 550. Ważny jest też brak pośpiechu. Po zmiksowaniu przykryjcie ciasto ściereczką i odłóżcie na 30 minut do lodówki. W tym czasie gluten zacznie pracować. Ciasto zgęstnieje i się ustabilizuje, a składniki dobrze się przegryzą. Dzięki tej dodatkowej czynności przed smażeniem, naleśniki będą mieć chrupiące, delikatne brzegi i dobrze napowietrzony i elastyczny środek. Nie spieszcie się też z nagrzewaniem patelni z tłuszczem. Powinna być dobrze rozgrzana, ale na średnim ogniu. Odczekajcie chwilę.
Przepis na naleśniki deserowe z kakao
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej (180 g)
- 3 łyżki masła (50 g)
- 600 ml mleka 2%
- 4 jajka
- 4 łyżki kakao (40 g)
- 3 łyżki cukru pudru (35 g)
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 4 łyżki alkoholu, np. rumu (można zastąpić kilkoma kroplami aromatu do ciast)
- 1 szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Masło roztopcie i wystudźcie.
- Wbijcie do miski jajka, wsypcie oba rodzaje cukru, szczyptę soli i wymieszajcie rózgą lub zmiksujcie. Dolejcie mleko i ponownie wymieszajcie.
- Przesiejcie do jajek z mlekiem mąkę z kakao i dokładnie wymieszajcie rózgą lub zmiksujcie. Ciasto nie powinno mieć grudek.
- Pod koniec wlejcie alkohol, wystudzone masło i ostatni raz wymieszajcie do połączenia składników.
- Odłóżcie ciasto na pół godziny. Następnie smażcie naleśniki jak każde inne, na dobrze rozgrzanej i lekko natłuszczonej patelni.
- Przełóżcie ulubionym słodkim nadzieniem.
Komentarze