Idealny kawałek mięsa powinien być miękki i soczysty w środku, a na zewnątrz mieć głęboki, złocisty kolor. Aby to osiągnąć, nie potrzebujecie tłuszczu, miodu, ani komplikowanej wieloskładnikowej marynaty. Oto prosty i tani sposób, dzięki któremu skórka błyskawicznie się zarumieni. Gwarancją sukcesu jest dodatek pewnego kuchennego "odpadu". 

Jak zrumienić mięso w piekarniku?

Aby mięsne kawałki zawsze wychodziły rumiane, do tego miały głęboki smak i mocny aromat, wystarczy obłożyć je łupinami z cebuli. Te niedoceniane obierki zwykle lądują w koszu, a mało kto wie, że można ich używać niemal do wszystkich mięsnych dań. W obierkach cebuli możemy dusić, piec i gotować zarówno wieprzowinę, jak i drób. Do jakich mięs warto użyć tego składnika? Jednym z klasyków jest schab gotowany w łupinach cebuli. Ten przepis można wykorzystać na wiele sposobów, przygotowując kawałek mięsa w całości, lub zwijając go w efektowną roladę. Z kolei fanom białego mięsa z pewnością posmakują udka kurczaka duszone pod łupinami cebuli. Jeśli natomiast jesteście miłośnikami tradycyjnej polskiej kuchni, koniecznie spróbujcie przyrządzić golonkę lub surowy boczek ugotowany w łupinach cebuli.

Przepis na kurczaka w cebuli 

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • 500 ml wody,
  • 1 garść łupin z cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 liść laurowy,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu.

Przygotowanie:

1. Obierki z cebuli wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy przez około 10-15 minut pod przykryciem;

2. Kiedy wywar zabarwi się na brązowo, wyławiamy z niego łupiny i odkładamy je do miseczki (nie wyrzucamy);

3. Do garnka dodajemy liść laurowy, pieprz i sól. Wszystko mieszamy i gotujemy jeszcze przez 1-2 minuty;

4. Do cebulowego wywaru wkładamy kurczaka i przykrywamy go na wierzchu wygotowanymi łupinami oraz rozgniecionym ząbkiem czosnku.

5. Wszystko dusimy na wolnym ogniu przez około 15-20 minut. 

Jak wykorzystać łupiny z cebuli? Inne zastosowania

Obierki z cebuli przydadzą się nie tylko do mięs. Możemy wykorzystać je na wiele sposobów nie tylko podczas gotowania, ale i do innych domowych czynności. Przygotujemy z nich między innymi:

  • nawóz do kwiatów domowych,
  • oprysk do roślin przeciwko szkodnikom,
  • naturalną farbkę do tkanin czy pisanek, 
  • zdrowotny napar na lepszy sen,
  • płukankę do ożywienia koloru włosów.

Wypróbujcie chociaż jedno z różnych zastosowań łupin cebuli, a już nigdy ich nie wyrzucicie. Ten tani, naturalny i ekologiczny sposób na zastąpienie  niejednego sklepowego produktu do kuchni, łazienki i ogrodu.