Idealny kawałek mięsa powinien być miękki i soczysty w środku, a na zewnątrz mieć głęboki, złocisty kolor. Aby to osiągnąć, nie potrzebujecie tłuszczu, miodu, ani komplikowanej wieloskładnikowej marynaty. Oto prosty i tani sposób, dzięki któremu skórka błyskawicznie się zarumieni. Gwarancją sukcesu jest dodatek pewnego kuchennego "odpadu".
Jak zrumienić mięso w piekarniku?
Aby mięsne kawałki zawsze wychodziły rumiane, do tego miały głęboki smak i mocny aromat, wystarczy obłożyć je łupinami z cebuli. Te niedoceniane obierki zwykle lądują w koszu, a mało kto wie, że można ich używać niemal do wszystkich mięsnych dań. W obierkach cebuli możemy dusić, piec i gotować zarówno wieprzowinę, jak i drób. Do jakich mięs warto użyć tego składnika? Jednym z klasyków jest schab gotowany w łupinach cebuli. Ten przepis można wykorzystać na wiele sposobów, przygotowując kawałek mięsa w całości, lub zwijając go w efektowną roladę. Z kolei fanom białego mięsa z pewnością posmakują udka kurczaka duszone pod łupinami cebuli. Jeśli natomiast jesteście miłośnikami tradycyjnej polskiej kuchni, koniecznie spróbujcie przyrządzić golonkę lub surowy boczek ugotowany w łupinach cebuli.
Przepis na kurczaka w cebuli
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka,
- 500 ml wody,
- 1 garść łupin z cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 liść laurowy,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 0,5 łyżeczki pieprzu.
Przygotowanie:
1. Obierki z cebuli wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy przez około 10-15 minut pod przykryciem;
2. Kiedy wywar zabarwi się na brązowo, wyławiamy z niego łupiny i odkładamy je do miseczki (nie wyrzucamy);
3. Do garnka dodajemy liść laurowy, pieprz i sól. Wszystko mieszamy i gotujemy jeszcze przez 1-2 minuty;
4. Do cebulowego wywaru wkładamy kurczaka i przykrywamy go na wierzchu wygotowanymi łupinami oraz rozgniecionym ząbkiem czosnku.
5. Wszystko dusimy na wolnym ogniu przez około 15-20 minut.
Jak wykorzystać łupiny z cebuli? Inne zastosowania
Obierki z cebuli przydadzą się nie tylko do mięs. Możemy wykorzystać je na wiele sposobów nie tylko podczas gotowania, ale i do innych domowych czynności. Przygotujemy z nich między innymi:
- nawóz do kwiatów domowych,
- oprysk do roślin przeciwko szkodnikom,
- naturalną farbkę do tkanin czy pisanek,
- zdrowotny napar na lepszy sen,
- płukankę do ożywienia koloru włosów.
Wypróbujcie chociaż jedno z różnych zastosowań łupin cebuli, a już nigdy ich nie wyrzucicie. Ten tani, naturalny i ekologiczny sposób na zastąpienie niejednego sklepowego produktu do kuchni, łazienki i ogrodu.