Jakie schabowe wolicie - klasyczne, z solą i pieprzem, czy lubicie eksperymentować z różnymi przyprawami? Kotlety z najbardziej popularnego przepisu wychodzą smaczne, ale będą jeszcze lepsze, jeśli dodacie do nich ciekawe przyprawy i inne składniki nadające mięsu wyjątkowy smak. Poznajcie przepis na doskonałą marynatę do schabowych. 

Jak zrobić aromatyczne schabowe?

Jedną z bardziej znanych marynat do schabowych jest ta bazująca na mleku oraz cebuli (lub czosnku). My jednak mamy dla was zupełnie nową propozycję - w tej marynacie kluczowymi składnikami są ketchup, musztarda, czosnek oraz majeranek. Te składniki gwarantują odpowiednią ostrość oraz lekko kwaśny smak z ziołową nutą. Tak doprawionym kotletom nikt się nie oprze!

Przepis na wyjątkową marynatę do kotletów schabowych

Do przygotowania marynaty do kotletów schabowych będziecie potrzebowali składników z poniższej listy:

Składniki:

  • kawałek schabu o wadze 1 kg
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki ketchupu o smaku łagodnym
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Umyjcie mięso i oczyśćcie. Pokrójcie na równe plastry, o szerokości ok. 3 cm. 
  2. Kotlety doprawcie solą i pieprzem, zawińcie w folię i rozbijcie za pomocą tłuczka. 
  3. Do miski wbijcie jajka i roztrzepcie widelcem. Następnie dodajcie musztardę, olej, ketchup, majeranek, mąkę ziemniaczaną i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszajcie.
  4. Włóżcie kotlety do marynaty - powinny być dokładnie nią pokryte.
  5. Naczynie z kotletami w marynacie włóżkie do lodówki na co najmniej 12 godzin.
  6. Po wyjęciu z marynaty smażcie kotlety na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Nie przesadźcie z ilością oleju - tłuszcz jest już w marynacie. Smacznego!