Jeśli przepadacie za kotletami schabowymi, to na pewno spodoba wam się ten przepis na schabowe inaczej. Jego sekretem jest majonez oraz świeże zioła. Sprawdźcie, jak zrobić wyjątkowe i smaczne kotlety schabowe według poniższego przepisu. Gwarantujemy, że na pewno wam posmakują. 

Jak zrobić dobre schabowe?

Dodanie majonezu do marynaty do kotletów schabowych sprawi, że mięso nabierze delikatnego posmaku i będzie bardziej soczyste. Z kolei wspaniały aromat kotlety te zawdzięczają świeżej pietruszce i koperkowi. Jeśli chcecie, możecie zamienić pietruszkę na kolendrę - najważniejsze jest, by zioła były świeże

Przepis na schabowe inaczej z majonezem

Do przygotowania tych schabowych potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 4 duże kotlety ze schabu
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka koperku
  • 1 łyżka pietruszki
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki soli
  • ćwierć łyżeczki pieprzu
  • 4 łyżki bułki tartej
  • olej do smażenia 

Przygotowanie:

  1. Najpierw rozbijcie kotlety. Ułóżcie je na desce do krojenia, przykryjcie folią spożywczą i rozbijcie tłuczkiem.
  2. Następnie w misce wymieszajcie majonez z jajkiem i dodajcie do niego świeże zioła, sok z cytryny, sól oraz pieprz. Wszystko razem wymieszajcie. 
  3. Kotlety osuszcie papierowymi ręcznikami i następnie zanurzcie w marynacie. Gdy marynata dobrze „przyklei” się do każdego kotleta, odłóżcie je na talerzyk i przykryjcie drugim talerzem lub folią spożywczą. Tak przygotowane kotlety odłóżcie do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc. 
  4. Około godzinę przed smażeniem wyjmijcie kotlety z lodówki, by osiągnęły temperaturę pokojową. Obtoczcie je w bułce tartej.
  5. Na patelni rozgrzejcie dużą ilość oleju. Gdy tłuszcz będzie już gorący, wyłóżcie na nią panierowane kotlety i smażcie na średnim ogniu z obu stron, aż się zrumienią. 

I gotowe! Tak przygotowane schabowe smakują naprawdę wyjątkowo - są bardzo soczyste, a panierka od nich nie odchodzi. Podawajcie tak, jak zwykle z ulubionymi dodatkami. Smacznego!