Tego nigdy nie może zabraknąć w kuchennej szafce czy lodówce. Domowy przecier pomidorowy to jeden z najbardziej uniwersalnych przetworów, który wykorzystacie do gołąbków, dań z makaronu czy pulpetów w sosie pomidorowym. Zarówno te przygotowane własnoręcznie, jak i te sklepowe, szybko pokrywają się pleśnią, jeżeli nie zostaną wykorzystane na raz. Jeżeli jesteście ciekawi, jak temu zapobiec, sprawdźcie nasze niezawodne patenty.

Co zrobić, aby otwarty koncentrat pomidorowy nie spleśniał?

Niezużyty do końca koncentrat pomidorowy często pozostaje w lodówce na długie tygodnie. To klasyczna sytuacja, kiedy do przygotowania dania potrzebowaliśmy jedynie łyżki lub dwóch. Koncentrat jest świetnym zagęszczaczem do sosów, jak i bazą zupy pomidorowej na szybko. Co zrobić, aby po użyciu nie zdążył spleśnieć?

Jeżeli kupujemy taki w słoiczkach, wystarczy wypróbować jedną z dwóch metod. Posypcie wierzch koncentratu odrobiną soli miałkiej lub gruboziarnistej i zamknijcie szczelnie. Boicie się, że przy ponownym użyciu będzie za słony? Zalejcie powierzchnię oliwą z oliwek tak, aby cała  zawartość znajdowała się pod cieczą. Dzięki temu odetniecie dopływ powietrza do sosu i zatrzymacie procesy gnilne. W ten sposób przedłużymy świeżość koncentratu przynajmniej o 2 tygodnie.

Do jakich dań wybrać passatę, a jakich koncentrat?

Dania z pomidorami są bardzo popularne i niezwykle lubiane wśród Polaków. Gdy sezon pomidorowy zakończy się, chętnie decydujemy się na przetwory, które przyspieszą ugotowanie obiadu. Jak ich używać, aby uzyskać pełnię smaku i wykorzystać słoik w całości? Poniżej znajdziecie małą ściągę:

  • zupa pomidorowa - jeżeli bulion ma być klarowny i jednocześnie intensywny, wybierajmy przecier, natomiast jeżeli zależy nam na gęstej i zawiesistej zupie, przyda się passata;
  • spaghetti bolognese - długo duszone mięso mielone w passacie zmięknie i przesiąknie jej smakiem. Po odparowaniu sos będzie treściwszy i smaczniejszy;
  • sos do pizzy - gdy nie mamy czasu na przygotowanie sosu, wystarczy wymieszać zioła i czosnek z przecierem pomidorowym. To szybka i niezawodna opcja, gdy nie mamy czasu redukować sosu na patelni;
  • zapiekanka - jeżeli składniki zapiekanki zawierają dużo wody (cukinia, bakłażan) wystarczy dodatek przecieru pomidorowego. Dzięki temu danie nie będzie "pływać" i będzie chrupiące;
  • salmorejo - to przepyszny chłodnik andaluzyjski na bazie pomidorów z dodatkiem czerstwego chleba. Sycąca kuzynka gazpacho z dodatkiem jajka. Tutaj passata sprawdzi się najlepiej, możemy wykorzystać od razu większe opakowanie;
  • gazpacho - to orzeźwiająca zupa na bazie świeżych pomidorów z dodatkiem oliwy z oliwek i ziół. Poza sezonem jedynym słusznym wyborem będą krojone pomidorki z puszki - passata i przecier nie sprawdzą się w tym daniu