Niedługo zjawią się goście, a planowaliście upiec drożdżowe z owocami? Jeżeli nie macie aktualnie drożdży, nic straconego! Sprawdźcie, jak tradycyjne składniki z kuchennej szafki mogą uratować wasze wypieki!

Jak zastąpić drożdże do ciasta?

Drożdże do ciasta można zastąpić za pomocą mieszanki sody oczyszczonej z sokiem z cytryny. Wystarczy, że 2-3 łyżki soku z cytryny wymieszasz z łyżeczką sody. Wchodząc z nią w reakcję chemiczną, pozwoli na dostateczne wyrośnięcie ciasta.

To dobry sposób na zastąpienie drożdży przez restrykcyjnych wegan czy wegetarian. To także ratunek dla wszystkich tych, którzy nie mają ich aktualnie pod ręką. Ta mieszanka działa o wiele lepiej niż klasyczny proszek do pieczenia.

Przepis na ciasto drożdżowe jak u babci

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 6 łyżek cukru,
  • ¾ szklanki mleka,
  • 150 g masła,
  • 2 żółtka jaj,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Wstępnie przygotowujemy zaczyn na bazie letniego mleka i drożdży.
  2. Pozostawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia.
  3. Następnie dodajemy mąkę, jaja, masło i cukier.
  4. Wyrabiamy ręcznie lub w mikserze.
  5. Przekładamy na godzinę do wyrośnięcia. Przykrywamy ściereczką.
  6. Po tym czasie ponownie wyrabiamy.
  7. Układamy w formie i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 50 minut.
  8. Doskonale smakuje z dżemem lub z masłem.