Sernik z rosą należy do jednych z najefektowniejszych wypieków. Klasyczna serowa masa jest dość ciężka, ale bezowa pianka rekompensuje delikatniejszą teksturą. Jeżeli chcecie uzyskać cukrową rosę, należy stosować się do tych kilku zasad. Dzięki nim nigdy się nie zawiedziecie

Dlaczego rosa na serniku nie wychodzi?

Przyczyną jest najczęściej nieodpowiednia temperatura pieczenia. Po przygotowaniu masy serowej wraz z kruchym ciastem, należy koniecznie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni Celsjusza. Wtedy mamy pewność, że po upieczeniu zacznie pojawiać się rosa.

Innym czynnikiem jest stosowanie zamienników do upieczenia bezy. Erytrytol, ksylitol czy miód mogą popsuć wypiek. Miód ma zbyt ciężką teksturę, natomiast reszta składników może niedokładnie rozpuścić się w białkach.

Przepis na sernik z rosą z białą czekoladą

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 200 g mąki,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • 100 g masła,
  • pół szklanki cukru.

Masa serowa:

  • kilogram twarogu,
  • tabliczka białej czekolady,
  • pół szklanki cukru,
  • 3 jajka,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 budynie waniliowe.

Beza:

  • 8 białek,
  • szklanka cukru.

Przygotowanie:

  1. Składniki na ciasto kruche mieszamy tylko do połączenia się składników.
  2. Przekładamy do lodówki na około 30 minut.
  3. Ser twarogowy przekładamy do miksera i ubijamy razem z budyniami i mlekiem.
  4. Dodajemy rozpuszczoną tabliczkę białej czekolady.
  5. Dodajemy żółtka.
  6. Ubijamy pianę z białek i delikatnie wkomponowujemy w masę.
  7. Wykładamy ciasto kruche na blachę i przykrywamy masą serową.
  8. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 40 minut.
  9. Pod koniec pieczenia ubijamy bezową piankę.
  10. Przekładamy na sernik i wyrównujemy. Możemy też przygotować niewielkie rowki.
  11. Pieczemy w piekarniku nastawionym na 150 stopni Celsjusza przez około 10-15 minut.
  12. Po godzinie od upieczenia będą pojawiać się pierwsze kropelki "rosy".