Są wśród nas prawdziwi miłośnicy tego produktu, którzy nazywają klasyczną smażoną kaszankę polskim kawiorem. Jeśli do tej pory nie mieliście zbyt wielu pomysłów na jej wykorzystanie, zobaczcie, co warto przyrządzić z kaszanki?
Co zrobić z kaszanki?
Swojska kaszanka nadaje się nie tylko do podsmażenia z cebulką czy położenia na tacce grillowej. Jesienią szczególnie chętnie jemy kaszankę pieczoną z jabłkami lub kiszoną kapustą. W zimie do ulubionych obiadów dodajemy zapiekankę z kaszanką oraz obłędne polskie burrito z kaszanką zamiast mięsa mielonego. Wiosną oraz latem przychodzi czas m.in. na takie smakołyki, jak:
Wśród najbardziej sycących, a mało znanych zup, króluje żurek z kaszanką. Na bazie tego produktu można przyrządzić także pierogi z kaszanką, a my najczęściej lepimy pulpety lub kotlety.
Kotlety z kaszanki i pieczarek - przepis
Do zrobienia kotletów z kaszanki możecie też użyć krupnioków śląskich. Dzięki dodatkowi podsmażonych pieczarek danie jest soczyste, a także bardziej odżywcze. Mielone przyprawy dodajcie takie, jakie macie i uważacie, że będą pasować (w przepisie poniżej podajemy nasze propozycje), nie pomijajcie natomiast ciemnego sosu sojowego, który genialnie podkręca smak oraz kolor kotletów.
Składniki:
- 700 g kaszanki gryczanej
- 350 g pieczarek
- 1 bułka kajzerka
- 1/2 szklanki mleka do namoczenia bułki
- 1 duża cebula cukrowa
- 2 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki mąki pszennej
- do smaku: świeżo mielony czarny pieprz, sól i ewentualnie mielona słodka papryka, suszone oregano lub majeranek albo cząber
- 1 jajko
- 1 łyżka stołowa ciemnego sosu sojowego
- bułka tarta do obtoczenia kotletów
- olej rzepakowy do smażenia kotletów z kaszanki
Sposób przygotowania:
- Kajzerkę porwijcie na kawałki i namoczcie w mleku ok. 15 minut;
- W tym czasie cebulę oraz ząbek czosnku obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę;
- Pieczarki obierzcie ze skórki i zetrzyjcie na grubych oczkach tarki;
- Na patelni rozgrzejcie masło, podsmażcie na nim posiekane warzywa ze startymi pieczarkami;
- Patelnię z podsmażonymi warzywami zdejmijcie z palnika i odstawcie do przestygnięcia;
- Kaszankę obierzcie z osłonki, pokrójcie na mniejsze kawałki i przełóżcie do sporej miski;
- Odsączcie bułkę i dodajcie ją do kaszanki;
- Do tej samej miski dodajcie też całe jajko, mąkę, przestudzoną cebulkę z czosnkiem oraz mielone przyprawy i na koniec dużą łyżkę sosu sojowego;
- Całość wymieszajcie i odstawcie na 10 minut do lodówki, żeby masa lekko się związała;
- Następnie ze schłodzonej masy formujcie niewielkie kotlety - jak mielone;
- Każdy kotlet obtaczajcie w bułce tartej, a następnie smażcie z obu stron na rumiany kolor na dobrze rozgrzanym oleju;
- Gotowe kotlety odsączcie z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Jeśli wolicie lżejsze wersje dań, kotlety z kaszanki i pieczarek możecie też upiec w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nastawcie grzanie na 180 stopni C i pozwólcie im się zapiekać w tej temperaturze przez 20 minut. Kotlety z kaszanki świetnie smakują z gotowanymi młodymi ziemniakami oraz sezonową surówką - wiosną polecamy np. sałatkę z botwinki. Danie możecie dodatkowo posypać świeżym koperkiem.
Komentarze