Są wśród nas prawdziwi miłośnicy tego produktu, którzy nazywają klasyczną smażoną kaszankę polskim kawiorem. Jeśli do tej pory nie mieliście zbyt wielu pomysłów na jej wykorzystanie, zobaczcie, co warto przyrządzić z kaszanki

Co zrobić z kaszanki?

Swojska kaszanka nadaje się nie tylko do podsmażenia z cebulką czy położenia na tacce grillowej. Jesienią szczególnie chętnie jemy kaszankę pieczoną z jabłkami lub kiszoną kapustą. W zimie do ulubionych obiadów dodajemy zapiekankę z kaszanką oraz obłędne polskie burrito z kaszanką zamiast mięsa mielonego. Wiosną oraz latem przychodzi czas m.in. na takie smakołyki, jak:

Wśród najbardziej sycących, a mało znanych zup, króluje żurek z kaszanką. Na bazie tego produktu można przyrządzić także pierogi z kaszanką, a my najczęściej lepimy pulpety lub kotlety.

Kotlety z kaszanki i pieczarek - przepis

Do zrobienia kotletów z kaszanki możecie też użyć krupnioków śląskich. Dzięki dodatkowi podsmażonych pieczarek danie jest soczyste, a także bardziej odżywcze. Mielone przyprawy dodajcie takie, jakie macie i uważacie, że będą pasować (w przepisie poniżej podajemy nasze propozycje), nie pomijajcie natomiast ciemnego sosu sojowego, który genialnie podkręca smak oraz kolor kotletów. 

Składniki:

  • 700 g kaszanki gryczanej
  • 350 g pieczarek
  • 1 bułka kajzerka 
  • 1/2 szklanki mleka do namoczenia bułki
  • 1 duża cebula cukrowa 
  • 2 łyżki masła 
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • do smaku: świeżo mielony czarny pieprz, sól i ewentualnie mielona słodka papryka, suszone oregano lub majeranek albo cząber 
  • 1 jajko
  • 1 łyżka stołowa ciemnego sosu sojowego
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • olej rzepakowy do smażenia kotletów z kaszanki 

Sposób przygotowania:

  1. Kajzerkę porwijcie na kawałki i namoczcie w mleku ok. 15 minut;
  2. W tym czasie cebulę oraz ząbek czosnku obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę;
  3. Pieczarki obierzcie ze skórki i zetrzyjcie na grubych oczkach tarki;
  4. Na patelni rozgrzejcie masło, podsmażcie na nim posiekane warzywa ze startymi pieczarkami;
  5. Patelnię z podsmażonymi warzywami zdejmijcie z palnika i odstawcie do przestygnięcia;
  6. Kaszankę obierzcie z osłonki, pokrójcie na mniejsze kawałki i przełóżcie do sporej miski;
  7. Odsączcie bułkę i dodajcie ją do kaszanki;
  8. Do tej samej miski dodajcie też całe jajko, mąkę, przestudzoną cebulkę z czosnkiem oraz mielone przyprawy i na koniec dużą łyżkę sosu sojowego;
  9. Całość wymieszajcie i odstawcie na 10 minut do lodówki, żeby masa lekko się związała;
  10. Następnie ze schłodzonej masy formujcie niewielkie kotlety - jak mielone;
  11. Każdy kotlet obtaczajcie w bułce tartej, a następnie smażcie z obu stron na rumiany kolor na dobrze rozgrzanym oleju;
  12. Gotowe kotlety odsączcie z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. 

Jeśli wolicie lżejsze wersje dań, kotlety z kaszanki i pieczarek możecie też upiec w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nastawcie grzanie na 180 stopni C i pozwólcie im się zapiekać w tej temperaturze przez 20 minut. Kotlety z kaszanki świetnie smakują z gotowanymi młodymi ziemniakami oraz sezonową surówką - wiosną polecamy np. sałatkę z botwinki. Danie możecie dodatkowo posypać świeżym koperkiem.