Kotlety mielone Tomasza Strzelczyka to posiłek, który ucieszy szczególnie mężczyzn. Surówki, sałatki i ziemniaki są tu zbędne. Kucharz podaje je z pajdą chleba, ale też z czymś jeszcze. Możecie też oczywiście potraktować je typowo obiadowo i serwować z mizerią (złagodzi smak mocno doprawionego mięsa i ochłodzi kubki smakowe) lub z łagodną, odświeżającą całość surówką z marchewki i ziemniaczanym purée. 

Jak robi kotlety mielone Tomasz Strzelczyk?

Kucharz nie korzysta z gotowego, paczkowanego mięsa. Mieli on je sam, robiąc porcję dla większej rodziny lub na 2-3 dni. Wykorzystuje do tego 1,5 kg pokrojonego wcześniej mięsa: łopatki i karkówki, zmielonych na grubych oczkach. Jeśli chcecie przygotować porcję jak zwykle, podzielcie ilość wszystkich składników na pół. Użyjcie ok. 750 g mięsa mielonego.

Mielone mięso oprócz standardowej soli, cebuli i pieprzu, kucharz przyprawia 3 ekstra składnikami: 2 łyżeczkami chrzanu ze słoiczka, 2 łyżeczkami ostrej musztardy (kucharz poleca sarepską) i 1 kubeczkiem (170 ml) śmietanki kremówki. Tłusta śmietanka zabezpieczy mięso przed wysuszeniem się na patelni i nada mu lepszą, delikatniejszą konsystencję.

Do masy na mielone Pan Tomek dodaje też 3 łyżki mąki ziemniaczanej. Pomaga ona lepiej związać masę, w której jest dość sporo płynu. To wszystko wyrabia, aż masa będzie miała jednolitą konsystencję i smaży jak zwykłe kotlety mielone, a następnie jeszcze podpieka. Masa musi jednak wcześniej odczekać pod przykryciem i przegryźć się przez 30 minut. Tak przygotowane kotlety mielone Tomasza Strzelczyka są superwyraziste w smaku i wyraźnie mięsne (dzięki pikantnym dodatkom). Oprócz tego są też mięciuteńkie i soczyste.  

Kotlety mielone Tomasza Strzelczyka - przepis

Składniki:

  • 1,5 kg zmielonego mięsa z łopatki i karkówki
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 płaska łyżka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki chrzanu (może być ze słoiczka)
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 170 ml śmietanki kremówki 30% (1 kubeczek)
  • 1 starta na drobnych oczkach tarki cebula

Dodatkowo: 2-3 łyżki smalcu do smażenia. 

Sposób przygotowania:

  1. Włóżcie do miski zmielone mięso i dodajcie pozostałe składniki. Wyróbcie dokładnie na zwartą, jednolitą masę. 
  2. Przykryjcie miskę z masą na kotlety folią spożywczą i odłóżcie na ok. pół godziny.
  3. Zmoczcie dłonie w zimnej wodzie i uformujcie kotlety dowolnej wielkości, lekko spłaszczając. 
  4. Przełóżcie na rozgrzaną patelnię ze smalcem. Obsmażcie na złoto z obu stron. 
  5. Przełóżcie do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.
  6. Włóżcie do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczcie przez 15 minut.

Podawajcie, jak Pan Tomek: pokropione octem spirytusowym 10% i z pajdą chleba lub z ulubioną, delikatną surówką i ziemniakami. 

Źródło przepisu: Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA (YouTube).