Kotlety mielone Tomasza Strzelczyka to posiłek, który ucieszy szczególnie mężczyzn. Surówki, sałatki i ziemniaki są tu zbędne. Kucharz podaje je z pajdą chleba, ale też z czymś jeszcze. Możecie też oczywiście potraktować je typowo obiadowo i serwować z mizerią (złagodzi smak mocno doprawionego mięsa i ochłodzi kubki smakowe) lub z łagodną, odświeżającą całość surówką z marchewki i ziemniaczanym purée.
Jak robi kotlety mielone Tomasz Strzelczyk?
Kucharz nie korzysta z gotowego, paczkowanego mięsa. Mieli on je sam, robiąc porcję dla większej rodziny lub na 2-3 dni. Wykorzystuje do tego 1,5 kg pokrojonego wcześniej mięsa: łopatki i karkówki, zmielonych na grubych oczkach. Jeśli chcecie przygotować porcję jak zwykle, podzielcie ilość wszystkich składników na pół. Użyjcie ok. 750 g mięsa mielonego.
Mielone mięso oprócz standardowej soli, cebuli i pieprzu, kucharz przyprawia 3 ekstra składnikami: 2 łyżeczkami chrzanu ze słoiczka, 2 łyżeczkami ostrej musztardy (kucharz poleca sarepską) i 1 kubeczkiem (170 ml) śmietanki kremówki. Tłusta śmietanka zabezpieczy mięso przed wysuszeniem się na patelni i nada mu lepszą, delikatniejszą konsystencję.
Do masy na mielone Pan Tomek dodaje też 3 łyżki mąki ziemniaczanej. Pomaga ona lepiej związać masę, w której jest dość sporo płynu. To wszystko wyrabia, aż masa będzie miała jednolitą konsystencję i smaży jak zwykłe kotlety mielone, a następnie jeszcze podpieka. Masa musi jednak wcześniej odczekać pod przykryciem i przegryźć się przez 30 minut. Tak przygotowane kotlety mielone Tomasza Strzelczyka są superwyraziste w smaku i wyraźnie mięsne (dzięki pikantnym dodatkom). Oprócz tego są też mięciuteńkie i soczyste.
Kotlety mielone Tomasza Strzelczyka - przepis
Składniki:
- 1,5 kg zmielonego mięsa z łopatki i karkówki
- 1 płaska łyżka soli
- 1 płaska łyżka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 2 łyżeczki chrzanu (może być ze słoiczka)
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 170 ml śmietanki kremówki 30% (1 kubeczek)
- 1 starta na drobnych oczkach tarki cebula
Dodatkowo: 2-3 łyżki smalcu do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Włóżcie do miski zmielone mięso i dodajcie pozostałe składniki. Wyróbcie dokładnie na zwartą, jednolitą masę.
- Przykryjcie miskę z masą na kotlety folią spożywczą i odłóżcie na ok. pół godziny.
- Zmoczcie dłonie w zimnej wodzie i uformujcie kotlety dowolnej wielkości, lekko spłaszczając.
- Przełóżcie na rozgrzaną patelnię ze smalcem. Obsmażcie na złoto z obu stron.
- Przełóżcie do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.
- Włóżcie do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczcie przez 15 minut.
Podawajcie, jak Pan Tomek: pokropione octem spirytusowym 10% i z pajdą chleba lub z ulubioną, delikatną surówką i ziemniakami.
Źródło przepisu: Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA (YouTube).
Komentarze