Ziemniaki wydają się nieodzownym dodatkiem do wszelkich kotletów - mielonych, schabowych i z kurczaka. Bez pysznego, kremowego purée, często z dodatkiem masła, trudno wyobrazić sobie te dania. Dodatkowo omaszczamy je tłuszczykiem, przez co ziemniaki z neutralnego dodatku stają się tuczące i mocno kaloryczne. Jeśli chcecie na wiosnę zgubić kilka kilogramów, postawcie na sprytne kotlety z ryżu i mięsa mielonego z sycącymi dodatkami. Dzięki nim na talerzu będzie lżej, a w pasie zrobi się nieco luźniej. 

Jak zrobić kotlety z ryżu i mięsa mielonego?

Kotlety mielone z ryżem zrobicie prawie tak, jak farsz do gołąbków. Jeśli kiedykolwiek go przygotowywaliście, znacie już ten przepis. Ryż dodatkowo je spulchni - zastąpi namoczoną kajzerkę. Masę na kotlety mielone w tej wersji dopełnia kasza manna, która jest dodatkowym sycącym dodatkiem i bułka tarta, która jest spoiwem dla mięsa i wchłania nadmiar wilgoci.

Do takich kotletów mielonych wystarczy podać sycącą marchewkę z groszkiem, surówkę z kiszonej kapusty, buraczki na ciepło lub fasolkę szparagową z wody. Ani przez chwilę nie będziecie tęsknić za ziemniakami na talerzu. 

Puszyste i sycące kotlety mielone z ryżem - przepis

Składniki:

  • 600 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 100 g suchego białego ryżu
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • 1 i 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1 i 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo: olej do smażenia, bułka tarta do panierowania.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotujcie ryż w osolonej wodzie, odcedźcie go i wystudźcie. 
  2. Przełóżcie mięso do miski, zetrzyjcie do środka cebulę i czosnek, dodajcie też wystudzony ryż. 
  3. Wlejcie zimną wodę, dodajcie bułkę tartą i kaszę, wbijcie jajka i doprawcie mięso. Wyróbcie je dokładnie. 
  4. Uformujcie z mięsa owalne kotlety. Obtoczcie je w bułce tartej z obu stron. 
  5. Smażcie na rozgrzanym tłuszczu na złoto z obu stron.