Mocno unerwione i pofalowane liście jarmużu warto wcześniej krótko zblanszować. Pozwoli wam to je rozmiękczyć. Sprawdźcie np. surówkę z jarmużu i jabłka z dodatkiem suszonej żurawiny i pestek słonecznika. Wiosenne liście botwiny również nadają się do jedzenia na surowo, nie mówiąc już o młodej kapuście, której liście miękną błyskawicznie. Bigos z młodej kapusty zrobicie w ok. 15-20 minut. Na surowo zjecie też liście rzodkiewki. Polecamy np. polskie pesto z liści rzodkiewki z dodatkiem natki pietruszki, orzeszków ziemnych i parmezanu. Takie pesto podać możecie nie tylko z makaronem, ale również jako dodatek do domowych burgerów czy do klusek ziemniaczanych. Liście rzodkiewki nadają się również na zupę

Jak zrobić zupę z liści rzodkiewki?

Zupa z liści rzodkiewki to inaczej zabielana śmietanką zupa ziemniaczano-porowa z jajkiem. Pikantne liście dodaje się dopiero pod koniec gotowania, ale jest to dodatek, który robi różnicę w smaku. Wygotowane liście oczywiście stracą nieco swoich cennych właściwości, za to znacznie zmiękną. Aby zmniejszyć straty w witaminach i minerałach, dodajcie je do zupy dopiero pod koniec gotowania. Zdążą w krótkim czasie oddać zupie swój smak - nie wygotowujcie go całkowicie.

Oprócz liści rzodkiewki do zupy koniecznie wrzućcie też po 1 gałązce lubczyku i naci selera korzeniowego. Te gałązki ugotujcie i wyjmijcie. Nadadzą zupie bulionowy posmak. Jeśli nie macie któregoś dodatku, możecie zastąpić oba niewielkim kawałkiem obranego selera korzeniowego. On również nada zupie głębszy smak.

Wiosenna zupa z liści rzodkiewki - przepis

Składniki:

  • 700 g obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
  • 1 dorodny pęczek rzodkiewek z liśćmi
  • 1/2 dużego pora pokrojonego w cienkie półtalarki
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 gałązka naci selera 
  • 1 gałązka świeżego lubczyku (lub 1 łyżka suszonego)
  • 4 jajka ugotowane na półtwardo (przez 6-7 minut)
  • pieprz i sól do smaku

Dodatkowo: masło do smażenia i 1/2 szklanki śmietanki kremówki do zabielenia zupy. 

Sposób przygotowania:

  1. Przetnijcie wzdłuż por, umyjcie go dokładnie (również między liśćmi) i pokrójcie w półtalarki.
  2. Obierzcie i pokrójcie ziemniaki w kostkę.
  3. Roztopcie w garnku masło, dodajcie por i smażcie przez ok. 1 minutę, jednocześnie mieszając. 
  4. Dodajcie do pora ziemniaki i smażcie kolejne 2 minuty, mieszając. Po 2 minutach dodajcie mąkę i wymieszajcie. 
  5. Zalejcie warzywa wodą tak, by całkowicie je przykryła. Posólcie i wrzućcie do garnka lubczyk i nać selera korzeniowego. 
  6. Przykryjcie i gotujcie 20 minut. 
  7. W międzyczasie umyjcie dokładnie rzodkiewkę, odetnijcie liście, posiekajcie je i odłóżcie je na bok. Rzodkiewki zachowajcie np. do pasty z twarożku.
  8. Po 20 minutach gotowania zupy wyjmijcie lubczyk i nać. Popieprzcie zupę i ewentualnie ją dosólcie. 
  9. Dodajcie liście rzodkiewki do zupy i gotujcie przez 1 minutę. 
  10. Zahartujcie odrobinę zupy śmietanką i wlejcie z powrotem do garnka. 

Gotową zupę z liści rzodkiewki podawajcie z połówkami jajek i rzodkiewek. 

Co jeszcze można zrobić z liści rzodkiewki? 

Najgorsze, co możecie zrobić, to wyrzucić je do kosza. Liście rzodkiewki mają sporo witaminy C oraz wzmacniającego żelaza, fosforu i wapnia oraz białka. Liście działają też przeciwzapalnie i pomagają obniżyć ciśnienie. Liście rzodkiewki będą pasować np. do sałatki z rukolą i pieczonym burakiem. Możecie też wykorzystać je podobnie, jak liście szpinaku i przesmażyć je z czosnkiem: na omlet lub prostą potrawkę do podania z chlebem, na ciepło. Liście będą też dodatkiem do zielonego koktajlu ze szpinakiem.