Lubicie młodą kapustkę z dodatkami? Ja uwielbiam ją robić w garnku żeliwnym, gdyż dzięki niemu zyskuje karmelizowany posmak i jest doskonałym dodatkiem do innych dań. Babcia nauczyła mnie, jak się obchodzić z młodą kapustą, aby smakowała każdemu. Wypróbujcie naczynie z Lidla, które jest doskonałej jakości i w świetnej cenie. Będziecie w nim robić już nie tylko to danie, ale i każdy gulasz czy kotlety.
Garnek-patelnia żeliwna Ernesto z Lidla - idealna do kilku dań
Garnek-patelnia żeliwna Ernesto z Lidla to doskonałe naczynie, którego używam niemal do wszystkiego. Jest solidne, bardzo wytrzymałe i mogę w nim także piec. Ostatnio zrobiłam w nim przepyszną pizzę, która zniknęła w ciągu kilku minut ze stołu. Naczynie jest żaroodporne do 240 stopni Celsjusza, dlatego zapieczecie każdą zapiekankę czy gulasz wołowy, który wymaga wyższej temperatury. Emaliowany w środku garnek-patelnia zabezpiecza dania, a jego czyszczenie to sama przyjemność.
Jak wspominają zadowoleni klienci na stronie Lidl.pl:
Idealny do powolnego gotowania. Wewnątrz biała emalia, która przy prawidłowym użytkowaniu nie klei się i jest łatwa w czyszczeniu.
Doskonała jakość. Bardzo dobre przewodzenie ciepła. Nie ma potrzeby podgrzewania do końca. Szczerze mówiąc, nie ma czego pozazdrościć wielkim markom!Świetny sprzęt do kuchni, dobre wykonanie, świetna obsługa, świetna cena/wydajność.
Jak zrobić młodą kapustę po podlasku z wybornym składnikiem?
Młoda kapustę po podlasku zawsze robię wtedy, gdy mam ochotę na tradycyjny, letni obiad. Świetnie się sprawdzi zarówno jako przystawka, jak i przepyszny posiłek, który każdemu zasmakuje. Sekretem mojej babci jest dodatek tłustej śmietanki 36%. Ten składnik bardzo dobrze łączy pozostałe dodatki. Sprawdźcie poniższy przepis:
Składniki:
- 1/2 główki białej, młodej kapusty
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek pietruszki
- 3 plastry boczku
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 2 łyżki śmietany 36%
- 1 łyżeczka mąki pszennej
Przygotowanie:
- Na początku siekamy kapustę białą na drobne kawałeczki.
- Kroimy boczek i podsmażamy na patelni żeliwnej.
- Siekamy koperek i pietruszkę.
- Przekładamy składniki do garnka i zalewamy bulionem.
- Mieszamy śmietanę z mąką i zalewamy.
- Dusimy przez około 40 minut.
- Po tym czasie zdejmujemy z ognia i podajemy na ciepło lub zimno.
Komentarze