Te jarskie kotlety nazywają się mielonymi tylko umownie - ze względu na podobny wygląd. Zamiast mielonego mięsa znajdują się w nich tłuczone ziemniaki. Jeśli będziecie korzystać z wczorajszych ziemniaków, przepuśćcie je jeszcze raz przez praskę, by stały się mniej zbite, a bardziej puszyste i kremowe. Gdyby masa nie chciała wam się lepić, dodajcie do niej 1 łyżkę oleju lub 1 jajko i zagniećcie ponownie. 

Jak zrobić i z czym jeść kotlety „mielone” z kaszą jęczmienną?

Do przygotowania kotletów z kaszy jęczmiennej potrzebujecie ok. 2,5 szklanki ugotowanej kaszy. Sucha kasza w zależności od typu, ilości wody, chłonności i wielkości ziaren, zwiększa objętość dwu-, a nawet trzykrotnie. W przepisie potrzeba ok. 400 g ugotowanej kaszy jęczmiennej, ugotujcie więc 100 g suchej z niewielkim zapasem (ok. 20-25 g). Wtedy otrzymacie potrzebną ilość. Na kotlety „mielone” z kaszą jęczmienną użyjcie drobnoziarnistej kaszy jęczmiennej. Taka będzie się lepić zdecydowanie lepiej niż grubsza. Nie musicie gotować jej na sypko, będzie wręcz lepiej, jeśli lekko ją rozgotujecie.

Do kaszy dodajcie podsmażoną wcześniej na oleju lub oliwie, startą marchewkę i posiekaną cebulę oraz purée ziemniaczane, które pomoże skleić masę. Doprawcie i formujcie kotleciki. W piątkowych kotletach jest wszystko: i kasza, i ziemniaki, i warzywa. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować do nich dodatkowo prostą surówkę z marchewki, kiszonych ogórków lub z kapusty pekińskiej. 

Kotlety z kaszy jęczmiennej i ziemniaków - przepis

Składniki:

  • 400 g ugotowanej kaszy jęczmiennej (ok. 2,5 szklanki)
  • 100 g purée ziemniaczanego
  • 1 marchew 
  • 1 cebula
  • kilka łyżek bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo: olej lub oliwa do smażenia oraz, opcjonalnie, dla apetycznego koloru - 1/3 łyżeczki mielonej kurkumy do masy. 

Sposób przygotowania:

  1. Umyjcie i obierzcie warzywa. Marchewkę zetrzyjcie na drobnych oczkach tarki, cebulę posiekajcie w drobną kostkę.
  2. Podgrzejcie na patelni odrobinę oleju lub oliwy i podsmażcie oba warzywa, aż zmiękną i się zeszklą. 
  3. Ugotowaną kaszę jęczmienną przełóżcie do miski. Dodajcie podsmażone warzywa i purée ziemniaczane. Wymieszajcie wszystko na gładką i jednolitą masę. 
  4. Zwilżcie dłonie wodą lub olejem. Nakładajcie po 1 porcji masy i formujcie z niej owalne kotlety, jak na mielone. 
  5. Obtoczcie je w bułce tartej i rozłóżcie na patelni. Smażcie na rumiano z obu stron.