Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu to tzw. hreczniaki. Danie to pochodzi z kuchni Kresów Wschodnich i wciąż jest popularne w tamtym regionie. Bazą jest ugotowana kasza gryczana niepalona – jest bardziej kleista, dzięki czemu łatwiej ją formować. Takie kotleciki są bardzo zdrowe, pyszne i sycące, chociaż nie zawierają nawet odrobiny mięsa. Przygotujcie je na obiad, a nie oprzecie się, by sięgnąć po dokładkę.
Z czym podać kotlety z kaszy gryczanej i twarogu?
Kasza gryczana jest niezwykle pyszna i bardzo zdrowa. Zawiera m.in. witaminy z grupy B, a także wapń, potas i kwas foliowy. Jest również bogata w żelazo, dlatego warto ją jeść w przypadku anemii. Nie bez powodu nasze babcie często serwowały ją jako dodatek do obiadu.
Kasza gryczana z dodatkiem twarogu doskonale sprawdzi się również w formie kotletów, jako główne danie. Możecie podać ją z ulubionymi sosami – gospodynie przywiązane do tradycji sugerują, żeby był to gęsty i kremowy sos ze świeżych i aromatycznych pieczarek. Jednak w sezonie letnim warto pieczarki zastąpić kurkami. Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu będą równie pyszne z sosem ze świeżych pomidorów z bazylią, a nawet sosem chrzanowym na ciepło – wszystko zależy od waszych kulinarnych preferencji.
Dobrym uzupełnieniem naszego dania będą świeże surówki, które zbilansują posiłek. Z kotletami z kaszy gryczanej i twarogu doskonale harmonizują surówki z czerwonej kapusty z jabłkiem, a także słynna sałatka coleslaw. Warto sięgnąć też po sałatkę z buraków i ogórka kiszonego, które świetnie komponują się z tradycyjnymi daniami kuchni polskiej.
Lubicie eksperymentować w kuchni? Możecie przepis na hreczniaki potraktować jako bazę, którą będziecie wzbogacać o nowe składniki: smażone w maśle pieczarki, siekaną natkę pietruszki lub odrobinę sera feta. Dzięki temu za każdym razem będą smakowały inaczej.
Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu - przepis
Jak zrobić kotlety z kaszy gryczanej z białym serem? Wystarczy kilka dobrej jakości składników, żeby przygotować to pyszne danie.
Składniki (na 20 kotletów):
- 350 g kaszy gryczanej
- 150 g twarogu półtłustego lub tłustego
- 2 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- szczypta pieprzu i soli
- 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
- ½ łyżeczki mielonej papryki ostrej
- ½ łyżeczki suszonego majeranku
- 1 litr wody
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Wodę zagotujcie w garnku, dodacie szczyptę soli i wsypcie kaszę.
- Gotujcie przez 12 minut do miękkości.
- Wodę odsączcie, kaszę przełóżcie do miski do wystudzenia.
- W tym czasie cebulę i czosnek obierzcie z łupin i posiekajcie na drobną kosteczkę (czosnek można przecisnąć przez praskę). Podsmażcie przez chwilę na łyżce oleju, aż cebula będzie szklista.
- Połowę ugotowanej kaszy wrzućcie do miski razem w twarogiem i zmiksujcie do połączenia.
- Dodajcie resztę kaszy, jajka, cebulę, czosnek i przyprawy i dokładnie wymieszajcie.
- Masę uformujcie na kształt kotlecików (najlepiej robić to zwilżonymi rękami) i obtoczcie w bułce tartej.
- Smażcie na dobrze rozgrzanym oleju, na średniej mocy palnika.
Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu podawajcie jeszcze ciepłe, polane sosem pieczarkowym, z dodatkiem ulubionej surówki. W wersji fit, zamiast je smażyć, upieczcie je w piekarniku w temperaturze 180°C przez 20 minut.
Komentarze