Święta wielkanocne za pasem. Tego dnia wspólnie z rodziną siądziemy do stołu, by pałaszować wszystkie tradycyjne pyszności. Wśród nich królują oczywiście jajka, bez których Wielkanoc się nie obędzie. Nikogo nie trzeba przekonywać i tłumaczyć, że jajka są zdrowe - jednak czy wiecie, z czym należy je jeść, by wykorzystać maksimum ich dobroczynnych dla organizmu właściwości? Sprawdźcie i już teraz zaplanujcie, z czym podacie jajka na wielkanocnym stole. 

Z jakimi produktami należy łączyć jajka?

Kurze jaja mają wiele cennych właściwości. Jedną z tych, na które warto zwrócić uwagę, jest przeciwzapalne działanie na organizm oraz poprawa trawienia. By dodatkowo je wzmocnić, warto podać jajka z produktami o podobnych właściwościach. Będzie do nich pasować:

  • szczypiorek,
  • papryczka chili,
  • oregano,
  • kurkuma,
  • tymianek,
  • koperek,
  • czosnek.

Bogate w białko jajka są zupełnie pozbawione błonnika. Z tego powodu warto łączyć je z produktami, które są jego bogatym źródłem - np. warzywami czy pieczywem

Wartości odżywcze jajek 

Jak już wspomnieliśmy, jednym z cenniejszych składników jajek jest białko. Jego zawartość w 100 g jajek wynosi aż 13 g. Ponadto, w jajkach znajdziecie też wiele witamin, w tym witaminę A, D, K, E i witaminy z grupy B. Zawierają również minerały, takie jak potas, sód, żelazo, fosfor, wapń, magnez, cynk, miedź i selen. Zaletą jajek jest ich niska kaloryczność - jedno jajko dostarcza 80 kalorii. O ile nie będziecie więc przesadzać z majonezem i innymi dodatkami, nie powinniście się martwić o swoją sylwetkę po świętach. Z kolei żółtko jaja obfituje w takie składniki, jak luteina i beta-karoten, które wspierają nasze oczy. Znajdują się w nim też zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe.