Zupa warzywna ze wszystkiego to mój sposób na wyczyszczenie lodówki z zalegających resztek w szufladzie z warzywami. Nie lubię marnować żadnej części warzyw, więc do środka zdarza mi się wrzucać również liście kalafiora czy kalarepki (są jak najbardziej jadalne, a wiele osób je wyrzuca lub wręcz odrywa w sklepie). Jest jeszcze 1 warzywo traktowane chyba najbardziej po macoszemu z całej włoszczyzny. O ile marchewka, seler czy pietruszka lądują w sałatce jarzynowej czy są mielone na pasztet warzywny, o tyle zielona część pora po wygotowaniu trafia zwykle do kosza. A to błąd.
Czy zielona część pora jest jadalna?
Por wszyscy kojarzą jako jesienne i zimowe warzywo. Pasuje m.in. do ryb - sprawdźcie np. rybę zapiekaną z porami, a także szybką surówkę z pora do obiadu czy sos z pora. Sałatka z pora i ananasa to kolejny klasyk na polskich stołach. Pora możecie też zapiekać z serem i podawać z bułką tartą, a nawet zrobić z niego chipsy warzywne. Ciekawym pomysłem jest też tarta z pieczarkami i porem. To wszystko jednak robi się przeważnie z białej części. Wszyscy zapominają o zielonej lub odkładają ją po prostu na zupę, a po wygotowaniu wyrzucają.
Tymczasem zielona część pora jest jadalna. Liście są dość twarde, ale wystarczy potraktować je w odpowiedni sposób, by je zjeść. Są dodatkowo bardziej pikantne niż biała część warzywa - trochę jak przerośnięty szczypior przy cebuli. Liście pora zawierają sporo witaminy A.
Co zrobić z zielonej części pora?
Liście pora nadają się nie tylko do wygotowania w zupie i wyrzucenia. Zielona część pora nadaje się na chipsy, a także, po pokrojeniu w cieniutkie paski i zblanszowaniu, jako alternatywny, mniej kaloryczny „makaron”, np. do rosołu. Liście pora będą też doskonałym składnikiem do marynaty. Podobnie jak liście laurowe i inne przyprawy, nadadzą zdecydowany smak mięsu i rybom.
Zielona część pora nadaje się też do zupy, ale po wygotowaniu możecie ją po prostu zblendować na zupę-krem. Przed umieszczeniem w garnku pokrójcie ją na mniejsze części, dzięki temu łatwiej podda się ostrzom blendera. Zupa-krem z pora i cebuli z dodatkiem ziemniaków dzięki liściom będzie jeszcze bardziej wyrazista i porowa w charakterze niż zwykle.
Zupa warzywna z zieloną częścią pora - przepis
Składniki:
- 1 duży por z zieloną częścią
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 400 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka suszonego lubczyku
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 50 g parmezanu (można pominąć, jeśli nie macie lub zamienić na inny żółty starty ser)
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo: natka pietruszki do podania.
Sposób przygotowania:
- Posiekajcie pora na mniejsze kawałki. Ziemniaki obierzcie i pokrójcie w niewielką kostkę.
- Roztopcie w garnku masło i podsmażcie por, aż zacznie się szklić.
- Dodajcie ziemniaki do garnka z porem, wsypcie lubczyk i podsmażajcie chwilę wszystko razem.
- Zalejcie bulionem i zagotujcie. Przykryjcie garnek i gotujcie na niewielkim ogniu przez 30 minut.
- Po upływie tego czasu doprawcie gałką muszkatołową, zblendujcie i doprawcie ewentualnie solą i pieprzem.
- Podawajcie z tartym parmezanem lub innym żółtym serem. Do podania posypcie natką pietruszki.
Komentarze