Mamy dla was co was zaskoczy i sprawi, że rzucicie bułkę tartą w kąt na długo. I nie, nie są to płatki owsiane ani kukurydziane. Wybór składników na panierkę do mięsa czy ryb jest znacznie szerszy i ciekawszy. Ba, są również lżejsze, a zarazem bardziej odżywcze opcje niż bułka tarta

Panierki bez bułki tartej

Dobrym wyborem bazy do panierki będzie dobrze wam znane siemię lniane. Wystarczy kilka łyżek brązowych ziarenek. Zanim obtoczycie w nim mięso, zanurzcie kotlety lub mięsne kawałki w pianie z ubitych białek. Dzięki temu panierka będzie lepiej się trzymać i będzie taka jak trzeba - chrupiąca. Innym alternatywnym wyborem są otręby. To też źródło węglowodanów złożonych, które będą trzymać was sytych zdecydowanie dłużej niż sucha bułka. Ciekawą opcją jest również panko - jest to japońska chlebowa panierka. Od bułki tartej różni ją to, że jest grubo zmielona. Dzięki temu dania z patelni nie nasiąkają tłuszczem aż tak, jakby mogły w innych przypadkach - i kotlety w panko są mniej kaloryczne. Tym razem jednak polecamy wam zupełnie inną panierkę - z tartych ziemniaków

Panierka z ziemniaków - dlaczego jest świetna?

Panierka z ziemniaków to doskonała odmiana dla bułki tartej czy płatków. Sprawi ona też, że kotlet schabowy w panierce z tartych ziemniaków zyska nietuzinkowy smak. Otrzymacie niemal danie 2w1, bo ziemniaczana kołderka będzie na mięsie prawie jak chrupiący placek. Ziemniaki na taką panierkę trzeba grubo zetrzeć. 

Kotlet schabowy w panierce z tartych ziemniaków - przepis 

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 kotlety schabowe
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki tartego żółtego sera
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • olej lub smalec do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Rozbijcie kotlety tłuczkiem, doprawcie solą, pieprzem, czosnkiem i papryką mieloną. Odłóżcie na 20 minut, niech przejdzie przyprawami. 
  2. Ziemniaki obierzcie i zetrzyjcie na grubych oczkach tarki. Dodajcie do nich mąkę, rozkłócone jajko i starty ser. Dokładnie wymieszajcie.
  3. Obtoczcie kotlety schabowe w panierce z obu stron. 
  4. Rozgrzejcie mocno tłuszcz na patelni - nie powinien się jednak dymić. Rozłóżcie kotlety na patelni i smażcie po kilka minut z każdej strony. Powinny złapać złocisty kolor. W międzyczasie, gdy jedna strona się smaży, na drugą (wierzch) dodajcie dodatkową porcję panierki. 
  5. Kotlety podawajcie z tłuczonymi ziemniakami i ulubioną surówką. Polecamy mizerię lub kiszoną kapustę.