Inspiracje do tych kotletów znajdziecie we własnej lodówce. Kotlety z siekanej piersi kurczaka przyjmą nie tylko majonez czy ser żółty, ale również inne, mniej oczywiste składniki. Ich przygotowanie bowiem to doskonały sposób na to, by „opróżnić” lodówkę z zalegających w niej resztek warzyw przy okazji końcówki miesiąca lub nowych zakupów. 

Pomysły na kotlety siekane z kurczaka

Filet z kurczaka daje wiele możliwości w kuchni, ale w standardowej postaci, rozbity na płasko, szybko się nudzi. Posiekajcie go na kawałki i zwiążcie masę za pomocą sera - tartego żółtego lub wiórków mozzarelli, z dodatkiem jajka i majonezu. Tak powstanie baza, do której możecie dodać wszystko, co wam się nawinie. Dzięki dodatkowi majonezu kotlety będą soczyste - nawet, jeśli lekko przeciągniecie je na patelni.

Filet z kurczaka w kawałkach, z warzywnymi dodatkami, będzie też zdecydowanie delikatniejszy niż kotlet drobiowy podany jak schabowy. Kotlety siekane możecie usmażyć np. na sposób śródziemnomorski. Do pokrojonego w kostkę kurczaka z jajkiem, serem i majonezem dodajcie krótko przesmażony z czosnkiem szpinak i kawałki suszonych pomidorów. Masę przyprawcie ziołami prowansalskimi. Podstawowa masa na takie kotlety bardzo chętnie przyjmie również dodatek drobno pokrojonej papryki i kawałki pieczarek. Szczególnie w połączeniu z żółtym serem. 

A co powiecie na taki pomysł: kotlety siekane z kurczaka z porem i ananasem. Naszym zdaniem, będą doskonałą odmianą od tradycyjnych, rozbijanych na płasko filetów w soli i pieprzu. Możecie je podać z sosem czosnkowym, ziołowym (z natką pietruszki i koperkiem) lub miętowym - odświeży smak smażonego mięsa. 

Kotlety siekane z kurczaka z porem - przepis

Składniki:

  • 600 g podwójnego fileta z kurczaka
  • 200 g sera żółtego
  • 1 średni por (biała część)
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • 2 duże jajka
  • kilka plastrów ananasa - z puszki lub świeżego
  • 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Umyjcie pora, rozchylając warstwy - wypłuczcie go z resztek ziemi i piasku. Pokrójcie go w krążki lub półplasterki. Rozgrzejcie patelnię z odrobiną oleju i przesmażcie pora na patelni przez ok. 4 minuty, aż się zeszkli i zmięknie. Zdejmijcie patelnię z ognia i odstawcie do przestudzenia. 
  2. Posiekajcie pierś z kurczaka i plastry ananasa w średniej wielkości kostkę, przełóżcie je do dużej miski. Zetrzyjcie do niej ser na dużych oczach tarki. Do miski wrzućcie też kawałki wystudzonego pora. 
  3. Przesypcie do miski mąkę, wbijcie jajka i dodajcie majonez. Doprawcie solą, pieprzem i papryką mieloną. Wymieszajcie łyżką lub dłonią, aż składniki dobrze się połączą, a masa będzie się kleić. Najlepiej zrobić to dłonią - wtedy wyczujecie, czy kotlety mają odpowiednią konsystencję. Gdyby masa była zbyt płynna i nie chciała się związać, dodajcie do niej stopniowo, mieszając, 1-2 łyżki mąki. 
  4. Rozgrzejcie olej na patelni i wykładajcie za pomocą łyżki porcje masy. Uformujcie je na patelni w kotlety i obniżcie temperaturę smażenia. Przykryjcie patelnię i smażcie ok. 3-4 minuty po każdej ze stron, aż się zarumienią. Przełóżcie je podczas smażenia szpatułką na drugą stronę. 
  5. Usmażone kotlety drobiowe z porem i serem osączcie na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i podawajcie z tłuczonymi ziemniakami oraz ulubionymi surówkami.