Jak zrobić kotlety mielone pieczone w piekarniku? To banalnie proste. Wystarczy kilka prostych dodatków, a nie będziecie musieli już gotować ziemniaków, bo obiad 2w1 zrobi się sam. Zapomnijcie o staniu przy patelni i przewracaniu mięsa, bo można znacznie prościej i smaczniej.

Jak zrobić pieczone kotlety mielone? Dzięki 1 rzeczy zachowają soczystość

Najlepiej zainspirować się kuchnią grecką, a dokładniej przepisem na biftekia sto fourno, czyli kotlety mielone pieczone razem z ziemniakami. W ten prosty sposób przygotowujemy szybki obiad 2w1, bo nie będziemy musieli już oddzielnie gotować kartofli. 

Nie jest to jednak jedyna zaleta tego przepisu, bo kotleciki biftekia wyróżniają się przede wszystkim idealnie wilgotnym i soczystym środkiem. Wszystko dlatego, że w środku mięsnej masy znajdują się kawałki świeżych pomidorów i papryki, a dodatkowo przed włożeniem blachy do pieca, między kotlety i ziemniaki dolewa się pół szklanki wody, która paruje podczas pieczenia, stale nawilżając mięso. Zobaczcie dokładny przepis i koniecznie wypróbujcie go na obiad dla całej rodziny. 

Prosty przepis na pieczone kotlety z ziemniakami

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 duża sucha bułka
  • 1 jajko
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 3 łyżeczki dzikiego oregano
  • sól i 1 kopiasta łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 kg dużych ziemniaków
  • sok z 1 cytryny
  • oliwa

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek obierzcie i zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach, podobnie jak pomidory;
  2. Paprykę i natkę pietruszki drobno posiekajcie. Wszystkie warzywa dodajcie do mięsa mielonego, razem z solą, pieprzem oraz dzikim oregano.
  3. Suchą bułkę również zetrzyjcie na tarce i wymieszajcie z 2-3 łyżkami rozdrobnionych pomidorów.
  4. Następnie dodajcie ją do mięsnej masy i dorzućcie też resztę pomidorów oraz wbijcie 1 jajko.
  5. Wszystko dokładnie wyróbcie w dłoniach i odstawcie do lodówki na 30 minut.
  6. Po tym czasie uformujcie około 10 równej wielkości kotletów. 
  7. Piekarnik rozgrzejcie do 220 stopni na grzanie góra-dół.
  8. Ziemniaki obierzcie i pokrójcie w łódeczki.
  9. Dużą blachę wyłóżcie papierem do pieczenia i ułóżcie na niej kotlety, a pomiędzy nimi kawałki ziemniaków.
  10. Wszystko polejcie oliwą oraz sokiem z cytryny i posypcie oregano.
  11. Na koniec wlejcie na blachę pół szklanki wody i wstawcie ją do pieca na około 50 minut.

Źródło przepisu: polikala.com