Zupę z czerwonej soczewicy robi się szybko, łatwo i przyjemnie. Ten rodzaj nasion jest dość cienki i płaski, w związku z tym najszybciej się gotuje. Jednocześnie ziarna są równie chłonne i pęcznieją tak samo, jak inne rodzaje soczewicy. Dzięki sporej ilości soczewicy (1 szklanka suchych ziaren), zupa jest bardzo pożywna i rozgrzewająca - w sam raz na przedwiośnie lub jesień. To też świetna opcja, gdy nie macie czasu na nic innego. Wygląda i syci równie dobrze, jak zupa marchewkowa czy dyniowa, a jednocześnie jest zdecydowanie bardziej wyrazista w smaku. 

Turecka zupa z soczewicy z niezwykłym „sosem” 

Taką zupę zjecie w wielu tureckich barach - w wielkich miastach, i nie tylko. Mercimek Çorbası to pod względem popularności turecki odpowiednik naszego swojskiego rosołu. Każdy bar i dom ma swój przepis na ten przysmak. Robi się ją zwykle z różnych warzyw i czerwonej lub zielonej soczewicy. Zwykle jest ona miksowana na zupę-krem. Tym, co ją wyróżnia, jest jednak dodatek, którym zaprawia się gotową już zupę tuż po zdjęciu z palnika. 

Jako zaprawę („sos” do zupy z soczewicy) wykorzystacie przesmażone na maśle przyprawy. Dzięki takiemu zabiegowi zupa nabiera 100x lepszego smaku i głębokiego aromatu. Smażenie wydobywa z przypraw to, co najlepsze. W tym przypadku jest to odrobina koncentratu pomidorowego z mieloną słodką papryką i suszoną miętą, która przyjemnie odświeża smak zupy z soczewicy. W innej wersji możecie wlać do niej masło z dodatkiem przesmażonego kminu rzymskiego, czosnku lub cząbru.

Turcy przed podaniem posypują ją dodatkowo przyprawą pul biber - połączeniem suszonej ostrej papryki z olejem roślinnym oraz solą. Pul biber jest dostępny głównie przez internet w wersji łagodnej lub ostrej. W polskiej wersji, jeśli nie chcecie kupować specjalnie przyprawy do 1 dania, możecie jednak śmiało zastąpić ją swojską natką pietruszki. Do zupy z czerwonej soczewicy tradycyjnie podaje się cząstkę cytryny - by jeszcze bardziej odświeżyć jej smak. Z tego nie rezygnujcie. 

Prosta zupa z soczewicy z czerwonej - przepis

Składniki:

  • 1 szklanka suchej czerwonej soczewicy
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średni ziemniak
  • 1 niewielka cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Składniki na „sos”:

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonej mięty

Sposób przygotowania: 

  1. Przepłuczcie pod bieżącą wodą soczewicę - woda po ostatnim płukaniu powinna być klarowna.
  2. Umyjcie i obierzcie warzywa, pokrójcie je w średniej wielkości kawałki. Zalejcie wszystko 1 i 1/2 l wody i gotujcie do miękkości warzyw.
  3. Zestawcie z ognia, doprawcie solą i pieprzem. Zmiksujcie.
  4. W międzyczasie roztopcie masło na patelni. Dodajcie koncentrat, przyprawy i smażcie przez 10 sekund. Wyłączcie gaz.
  5. Rozlejcie zupę do misek i polejcie każdą porcję łyżką maślanego sosu. Zaprawę możecie też wlać bezpośrednio do garnka z gorącą zupą. Nie wymaga już podgrzewania.

Podawajcie z cząstką cytryny do skropienia sokiem.