Podobnie przygotowuje się szarlotkę sypaną z kaszą manną, ale w jej przypadku dziurki robimy jeszcze przed upieczeniem. W tym przypadku jest zupełnie na opak. Ciasto tego typu możecie też przygotować z podwójnej ilości składników. Wtedy będziecie mogli przekroić biszkopt na 2 blaty i przełożyć je kremem mascarpone, śmietankowym z owocami, budyniem, dżemem lub kajmakiem. Ciasto tres leches da się lubić również z cukrem pudrem lub dekoracją z owoców na wierzchu.
Co to jest ciasto tres leches?
Ciasto tres leches (hiszp. „trzy mleka”) to popularny w krajach latynoskich prosty biszkopt. Najprawdopodobniej wywodzi się on z Meksyku lub Nikaragui. Oprócz tego, że słodkie, ciasto jest też wyjątkowo wilgotne dzięki mieszance 3 dodatków.
To samo ciasto, ale pod nazwą trilece zyskało też bardzo dużą popularność na Bałkanach. Rozpowszechniły je latynoamerykańskie telenowele. Tres leches pojawiło się w 1 z seriali i zainspirowało gospodynie domowe do własnych eksperymentów.
Jak zrobić ciasto 3 mleka?
Ciasto 3 mleka to prosty biszkopt, w którym główną rolę grają dodatki: połączenie podgrzanego słodzonego mleka skondensowanego ze śmietanką i z mlekiem skondensowanym niesłodzonym oraz wanilią (ekstraktem lub aromatem). Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Po upieczeniu ciasta jeszcze gorący wypiek dziurkuje się wykałaczką lub widelcem i zalewa potrójnie mleczną mieszanką o waniliowym zapachu.
Gotowe ciasto biszkoptowe po wystudzeniu możecie dodatkowo ozdobić kremem i posypać prażonymi płatkami migdałów lub zrobić do niego inną, kwaskowatą polewę na bazie dżemu owocowego. Jak zrobić tres leches? Przepis w szczegółach poniżej.
Ciasto tres leches - przepis
Składniki (na tortownicę o śr. ok. 22 cm lub formę kwadratową o boku 20 cm):
- 150 g tortowej mąki pszennej
- 3 małe jajka
- 1/2 szklanki cukru (125 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 50 g masła
- 2 i 1/2 łyżki mleka
- 3-4 krople aromatu waniliowego lub esencji waniliowej
- skórka otarta z 1/2 cytryny
Składniki do nasączenia ciasta:
- 1/2 szklanki skondensowanego słodzonego mleka w temp. pokojowej
- 3/4 szklanki zagęszczonego niesłodzonego mleka w temp. pokojowej
- 1/4 szklanki śmietanki 12% w temp. pokojowej
- 3-4 krople aromatu waniliowego lub esencji waniliowej
Dodatkowo (opcjonalnie) 180 g ulubionego dżemu do przygotowania polewy i kilka łyżek płatków migdałowych do dekoracji. Można też posypać cukrem pudrem lub udekorować prostym kremem mascarpone i obsypać owocami.
Sposób przygotowania:
- Zacznijcie od ciasta: masło rozpuśćcie wraz z mlekiem i wystudźcie. Przesiejcie mąkę i wymieszajcie ją z solą i proszkiem do pieczenia. Ubijcie jajka na kogel-mogel z cukrem, aż zjaśnieją i będą puszyste. Wlejcie masło z mlekiem do ubitych jajek, jednocześnie mieszając łyżką lub szpatułką. Potem dodajcie mąkę z dodatkami, startą skórkę z połowy cytryny i esencję waniliową. Wymieszajcie wszystko ręcznie, szpatułką, do połączenia się składników.
- Przelejcie gotowe ciasto na biszkopt do formy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Pieczcie przez ok. 20-25 minut w temp. 180 st. C (do suchego patyczka). Wyjmijcie z piekarnika i studźcie przez ok. 10 minut bez wyjmowania z formy.
- W międzyczasie wymieszajcie składniki mlecznej mieszanki do nasączenia ciasta. Jeszcze gorące ciasto podziurkujcie wykałaczką lub widelcem i wylejcie na wierzch mleko ze śmietanką i aromatem. Studźcie na blacie, a następnie, gdy ciasto będzie już chłodne, włóżcie je do lodówki na ok. 2-3 godziny.
- Zróbcie dżemową polewę: podgrzejcie dżem, by zrobił się płynny i zmiksujcie. Na suchej patelni uprażcie płatki migdałowe i wystudźcie.
- Wyjmijcie ciasto z lodówki i posmarujcie je polewą dżemową. Posypcie migdałami i wstawcie do lodówki na ostatnią godzinę przed podaniem.
Komentarze