Wątróbka duszona z jabłkiem i cebulą w czerwonym winie

4.48 (201 ocen)

  • 30 min

Propozycja na smakowitą i delikatną wątróbkę drobiową duszoną z jabłkiem i cebulką w czerwonym winie. Danie jest pożywne i aromatyczne, przeplatające w sobie nutkę słodyczy, wyrazistość wina i smak podrobów. Serdecznie polecam :)

  • 30 min

Składniki:

  • - 600 g wątróbki drobiowej
    - 2 białe cebule
    - 2 jabłka
    - 250 ml czerwonego wina (półsłodkiego)
    - 3 łyżki słodkiego sosu sojowego
    - 1 łyżeczka suszonego tymianku
    - sól do smaku
    - olej do smażenia
    - świeżo zmielony pieprz
Wystaw ocenę:

4.48 (201 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wątróbka

Wątróbka duszona z jabłkiem i cebulą w czerwonym winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Cebule kroimy w piórka i szklimy je na oleju.

    Po podsmażeniu przekładamy cebulkę do miseczki.
  • 2 2. Na pozostałym ze smażenia cebulki oleju podsmażamy oczyszczoną, pokrojoną w pasy wątróbkę - tylko do momentu delikatnego ścięcia się mięsa.
  • 3 3. Podsmażoną wątróbkę zalewamy czerwonym winem, dodajemy pokrojone talarki jabłek (pozbawione gniazd nasiennych), wcześniej podsmażoną cebulkę i suszony tymianek. Całość zagotowujemy i dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut - od czasu do czasu mieszamy.
  • 4 4. Po tym czasie miąższ z jabłek powinien się rozpaść, dzięki czemu nasz sos zrobi się gęstszy, a skórka odpowiednio zmięknąć.

    Następnie do powstałego sosu dodajemy słodki sos sojowy, sól do smaku i świeżo zmielony pieprz - całość gotujemy na otwartym ogniu jeszcze około 6 minut przez cały czas mieszając zawartość.

    Gotową wątróbkę podajemy z ulubionymi dodatkami. Całość świetnie komponuje się z ryżem lub ziemniaczani oraz lekką surówką ze świeżej rukoli.

    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować