Zastanawialiście się kiedyś, jak zrobić w domu ser topiony? Wbrew pozorom to banalnie łatwe i szybkie zadanie. Co więcej, taki nabiał wychodzi o wiele taniej, niż w sklepie, nie wspominając już o znacznie lepszym smaku. Obejdzie się też bez nieznanych konserwantów. Wszystkie składniki przepisu świetnie znacie i używacie ich na co dzień. Zobaczcie, jak krok po kroku, zrobić ser zgliwiały. Nie trzeba być do tego serowarem - przepis wyjdzie każdemu. A wy nie sięgniecie już po produkty w sreberkach. 

Jak zamienić twaróg w domowy ser topiony?

Aby zrobić przepyszny i idealnie kremowy domowy ser topiony, do zwykłego twarogu wystarczy dodać żółtka jaja, odrobinę masła i szczyptę sody oczyszczonej. Choć lista składników jest wyjątkowo krótka, musimy jednak zadbać o jakościowe produkty, aby wszystko wyszło jak trzeba. Najlepiej więc użyć prawdziwego tłustego lub półtłustego twarogu i wybrać jajko z wolnego wybiegu. 

Oprócz tego podstawowego zestawu, możecie użyć ulubionych przypraw i dodatków, aby jeszcze bardziej wzbogacić smak i aromat sera. W tej roli tradycyjnie używa się kminku, jednak nie wszyscy przepadają za jego wyrazistą nutą. Zastąpicie go np. ziołami prowansalskimi, czarnuszką, kozieradką, suszonymi pomidorami w proszku czy czosnkiem niedźwiedzim. Będzie smakował tak, jak chcecie.

Tuż po zrobieniu będzie się nadawał jako smarowidło do kanapek, ale im dłużej potrzymacie go w lodówce, tym bardziej konsystencją będzie przypominał camembert. W takiej formie możecie go nawet panierować i podać jako smażony ser, z żurawiną i surówką na obiad. 

Przepis na domowy ser topiony z twarogu

Składniki:

  • 250 g twarogu (tłustego lub półtłustego)
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka masła
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Dodatkowo: sól i ulubione przyprawy do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg rozgniećcie widelcem razem z sodą oczyszczoną i zostawcie na godzinę.
  2. Następnie zagotujcie w garnku trochę wody i ustawcie na nim miskę z rozdrobionym serem.
  3. Podgrzewajcie całość na średniej mocy palnika, ciągle mieszając, aż masa zacznie się topić.
  4. Na tym etapie dodajcie rozmącone żółtko, sól i ulubione przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszajcie, a następnie przelejcie ser topiony do miski.
  5. Jeśli chcecie, żeby był bardziej gęsty, po wystudzeniu włóżcie go do lodówki. Im dłużej będzie tam leżał, tym osiągnie bardziej zawartą konsystencję.