Sałatka z czerwonej kapusty w mojej wersji jest tak pyszna, że będziecie ją jeść tak jak ja, prosto z miseczki, bez dodatków. Pasuje również na chleb - najlepiej żytni na zakwasie, jako konfitura do sera (szczególnie żółtego) i jako dodatek do opiekanych kanapek z mięsem lub domowych burgerów. To jednak dopiero początek listy dań, z którymi będzie idealnie współgrać. Resztę znajdziecie poniżej. Jak zrobić ten niecodzienny przysmak? 

Moja modra sałatka do mięsa - co ją wyróżnia?

Korzenna sałatka do mięsa z czerwonej kapusty odznacza się wśród innych dodatkami. Oprócz kapusty główną rolę grają w niej 2 przyprawy: zaledwie 3 goździki i 1 łyżeczka całych nasion kminu rzymskiego zrobią tu całą robotę. Obie przyprawy są bardzo wyraziste.

Suszone grzyby oraz słodkie i wędzone śliwki dopełnią całości. Dzięki wędzonym śliwkom kapusta będzie miała jeszcze głębszy i ciekawszy smak. Przełamie i odświeży go dodatek soku z cytryny - dodajcie ją pod koniec smażenia i odparujcie nadmiar płynu z patelni. Kapustka doprawiona sokiem z cytryny dodatkowo zmięknie. Ma być gęsta jak klasyczna modra do klusek śląskich - nie może pływać na talerzu.

Niebanalna sałatka z czerwonej kapusty na ciepło - przepis

Składniki:

  • 250 g czerwonej kapusty
  • 100 g cebuli (najlepiej czerwonej, jest łagodniejsza)
  • 25 g suszonych pokrojonych śliwek
  • 10 g suszonych pokrojonych wędzonych śliwek
  • 1 garść suszonych grzybów
  • 3 goździki
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 3 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo: 1 łyżeczka oleju lub oliwy do smażenia. 

Sposób przygotowania:

  1. Namoczcie grzyby w ciepłej wodzie, by zmiękły. Gdy grzyby zmiękną, pokrójcie je na mniejsze kawałki. Zachowajcie wodę z moczenia.
  2. Posiekajcie cebulę i kapustę.
  3. Rozgrzejcie na patelni 1 łyżeczkę tłuszczu. Dodajcie na patelnię cebulę, goździki, kmin rzymski i namoczone wcześniej grzyby.
  4. Podsmażcie, jednocześnie mieszając, aż przyprawy zaczną pachnieć. 
  5. Dodajcie 200 ml wody, 50 ml wody z moczenia grzybów oraz kapustę i śliwki (suszone i wędzone). Wymieszajcie.
  6. Smażcie, aż kapusta będzie miękka, od czasu do czasu mieszając.
  7. Pod koniec smażenia dodajcie 3 łyżki soku z cytryny i smażcie, aż nadmiar płynu z patelni odparuje. 

Do czego pasuje korzenna kapusta na ciepło?

Sałatka z czerwonej kapusty doskonale zgra się ze zrazami wołowymi i wieprzowymi, bitkami i pieczoną kaczką. Będzie wspaniałym dodatkiem do:

  • kotletów mielonych
  • rostbefu
  • sztuki mięsa w sosie
  • potrawki z kurczaka z rosołu
  • pieczonego kurczaka i indyka
  • klopsów i pulpetów
  • podrobów
  • schabu
  • pieczeni  

Zastąpi też modrą kapustę do rolad z kluskami śląskimi i będzie też świetna do gulaszu, pasztetów i wędlin. 

Źródło przepisu: Salaterka.pl.