Sałatka z czerwonej kapusty w mojej wersji jest tak pyszna, że będziecie ją jeść tak jak ja, prosto z miseczki, bez dodatków. Pasuje również na chleb - najlepiej żytni na zakwasie, jako konfitura do sera (szczególnie żółtego) i jako dodatek do opiekanych kanapek z mięsem lub domowych burgerów. To jednak dopiero początek listy dań, z którymi będzie idealnie współgrać. Resztę znajdziecie poniżej. Jak zrobić ten niecodzienny przysmak?
Moja modra sałatka do mięsa - co ją wyróżnia?
Korzenna sałatka do mięsa z czerwonej kapusty odznacza się wśród innych dodatkami. Oprócz kapusty główną rolę grają w niej 2 przyprawy: zaledwie 3 goździki i 1 łyżeczka całych nasion kminu rzymskiego zrobią tu całą robotę. Obie przyprawy są bardzo wyraziste.
Suszone grzyby oraz słodkie i wędzone śliwki dopełnią całości. Dzięki wędzonym śliwkom kapusta będzie miała jeszcze głębszy i ciekawszy smak. Przełamie i odświeży go dodatek soku z cytryny - dodajcie ją pod koniec smażenia i odparujcie nadmiar płynu z patelni. Kapustka doprawiona sokiem z cytryny dodatkowo zmięknie. Ma być gęsta jak klasyczna modra do klusek śląskich - nie może pływać na talerzu.
Niebanalna sałatka z czerwonej kapusty na ciepło - przepis
Składniki:
- 250 g czerwonej kapusty
- 100 g cebuli (najlepiej czerwonej, jest łagodniejsza)
- 25 g suszonych pokrojonych śliwek
- 10 g suszonych pokrojonych wędzonych śliwek
- 1 garść suszonych grzybów
- 3 goździki
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
- 1/3 łyżeczki soli
- 3 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo: 1 łyżeczka oleju lub oliwy do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Namoczcie grzyby w ciepłej wodzie, by zmiękły. Gdy grzyby zmiękną, pokrójcie je na mniejsze kawałki. Zachowajcie wodę z moczenia.
- Posiekajcie cebulę i kapustę.
- Rozgrzejcie na patelni 1 łyżeczkę tłuszczu. Dodajcie na patelnię cebulę, goździki, kmin rzymski i namoczone wcześniej grzyby.
- Podsmażcie, jednocześnie mieszając, aż przyprawy zaczną pachnieć.
- Dodajcie 200 ml wody, 50 ml wody z moczenia grzybów oraz kapustę i śliwki (suszone i wędzone). Wymieszajcie.
- Smażcie, aż kapusta będzie miękka, od czasu do czasu mieszając.
- Pod koniec smażenia dodajcie 3 łyżki soku z cytryny i smażcie, aż nadmiar płynu z patelni odparuje.
Do czego pasuje korzenna kapusta na ciepło?
Sałatka z czerwonej kapusty doskonale zgra się ze zrazami wołowymi i wieprzowymi, bitkami i pieczoną kaczką. Będzie wspaniałym dodatkiem do:
- kotletów mielonych
- rostbefu
- sztuki mięsa w sosie
- potrawki z kurczaka z rosołu
- pieczonego kurczaka i indyka
- klopsów i pulpetów
- podrobów
- schabu
- pieczeni
Zastąpi też modrą kapustę do rolad z kluskami śląskimi i będzie też świetna do gulaszu, pasztetów i wędlin.
Źródło przepisu: Salaterka.pl.
Komentarze