Zgliwiały (dojrzewający) ser smażony z kminkiem

  • wyświetlono: 125449 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Nie wymaga wiele pracy ,ale warto.Pamiętam jak taki właśnie ser robiła moja babcia zapach odstraszał ,a smak... trzeba samemu spróbować.

emalitowska

Składniki

1 kg sera twarogu
2 płaskie łyżeczki sody (nie koniecznie)
1 łyżka masła
2 łyżki kminku(cały)
1/2 łyżeczka soli
2 jajka

Sposób przygotowania przepisu:

Zgliwiały (dojrzewający) ser smażony z kminkiem

  • image-1anv8yr1. Ser na ser smażony musi zgliwieć tz.dojrzeć zajmuje to parę dni.Proces ten możemy przyśpieszyć posypując ser sodą oczyszczoną.
  • image-161t9ag2. Twaróg kruszymy w misce widelcem lub gnieciemy ręką,posypujemy sodą lub po prostu odstawiamy w ciepłe miejsce na parę dni(2-5 dni) przykrywając miskę tak aby do sera dochodziło powietrze.(ściereczka ).Ser będzie miał bardzo intensywny zapach i powinien się rozpuścić (musi się zacząć ciągnąć) Im w mieszkaniu cieplej tym ser szybciej dojrzewa.Soda przyśpiesza proces .Gdy ser jest już zgliwiały przygotowujemy go do smażenia.Na patelni rozpuszczamy masło,gdy już się rozpuści należy przełożyć zgliwiały ser i podgrzewać na bardzo małym ogniu mieszając do momentu rozpuszczenia.Dodać sól i kminek(jeśli ktoś nie lubi kminku można z niego zrezygnować).W dalszym ciągu mieszamy uważając by ser się nie przypalił .Konsystencja sera musi być gładka bez widocznych grudek.Gdy uzyskamy pożądaną masę i ser będzie bardzo ciepły ściągamy patelnię z pieca i dodajemy rozkłócone jajka ,szybko mieszając (po dodaniu jajek nie należy sera ponownie podgrzewać ).Jeszcze ciepły ser przelewamy do salaterek.Smacznego

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniasezonowe_przysmakiszkola_babciz_roznych_stron_swiata

Komentarze

Podobne przepisy

Smażona skórka cytrynowa

Dodane przez: edytaha

Smażona skórka cytrynowa

Po co kupować, skoro można zrobić...

Twaróg domowej roboty(biały ser)

Dodane przez: emalitowska

Twaróg domowej roboty (biały ser)

Czy może być coś lepszego niż wyroby...

Domowy ser żółty

Dodane przez: emalitowska

Domowy ser żółty

Od zawsze doceniam wszystko co...

Bały ser

Dodane przez: adela7

Biały ser

Ser zrobiony w domu smakuje dużo...

Świąteczne rogaliki drożdzowe

Dodane przez: monkoch35

ROGALIKI Z SEREM LUB DżEMEM ŚWIĄtECZNE

UWIELBIAM JE, POLECAM!WYSMIENITE!

Papryczki faszerowane serem feta czyli antipasti

Dodane przez: Joanna Kryla

Papryczki faszerowane serem feta czyli antipasti

Tradycyjna przystawka z Włoch,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE