Marzą wam się złociste, chrupiące placki, ale zniechęcacie się na samą myśl o tarciu dużej ilości ziemniaków? Schowajcie tarkę głęboko w szafce i skorzystajcie z tego błyskawicznego przepisu.
Jak zrobić placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków?
Jak zastąpić tarkę? Aby błyskawicznie rozdrobnić ziemniaki, wystarczy użyć blendera. Możne być to zarówno model kielichowy, jak i ręczny. Przygotowując placki w ten sposób, należy jednak pamiętać, aby najpierw zblendować same ziemniaki z cebulą i dokładnie odcisnąć powstałą masę z nadmiaru wody. Dopiero wtedy możemy dodawać pozostałe składniki i wymieszać je na gładką masę. Warto też zwrócić uwagę na to, aby miksować ziemniaki pulsacyjnymi ruchami.
Placki ziemniaczane z blendera najlepiej robić ze starych ziemniaków, które mają więcej skrobi, a przy tym dużo mniej wody niż te młode. Dzięki temu ciasto będzie bardziej gęste i zwarte, bez potrzeby dodawania dużej ilości mąki.
Przepis na błyskawiczne placki ziemniaczane
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 1 cebula
- 0,5 szklanki wody
- 40 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki, aby łatwiej się je miksowało.
2. Warzywa wkładamy do naczynia, dolewamy odrobinę wody i dokładnie blendujemy na gładkie puree.
3. Zmiksowaną masę mocno odciskamy na sitku lub gazie, aby pozbyć się nadmiaru wody.
4. Do odciśniętej masy wbijamy jajko i dosypujemy mąkę oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolite ciasto.
5. Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy ciasto małymi partiami. Placki smażymy z obu stron, aż nabiorą złotego koloru.