Rumiane, chrupiące i niezbyt tłuste - takie powinny być idealne placki. Choć sam przepis jest prosty i składa się z niewielu produktów, należy trzymać się kilku ważnych zasad, aby danie wyszło doskonale. Jak zrobić placki ziemniaczane, aby wyszły idealnie chrupiące, a przy tym nie chłonęły zbyt duży tłuszczu? Wystarczy unikać popularnego błędu. Zobaczcie, jak zrobić idealne placki.

Przepis na placki ziemniaczane - nie odciskaj ziemniaków

Wystarczy zastosować prosty trik, który zapewni plackom idealną strukturę, kolor i smak. Chodzi o to, aby nie odciskać startych ziemniaków z wody. W tym płynie znajduje się bowiem duża dawka naturalnej skrobi ziemniaczanej, która świetnie wpływa na konsystencję ciasta. Należy więc jedynie delikatnie odlać nadmiar wody spod startych wiórek ziemniaków, ale nie wyciskać ich do sucha. 

Chrupiące placki ziemniaczane - sekret tkwi z w smażeniu

Jak smażyć placki ziemniaczane, żeby nie były tłuste? Wystarczy pamiętać o porządnym rozgrzaniu olejuZanim wyłożymy masę na patelnię, tłuszcz musi nabrać temperatury. W przeciwnym razie placki będą mocno chłonęły olej i w efekcie staną się miękkie i nieapetyczne. Należy też dopilnować tego, aby naczynie cały czas było równomiernie rozgrzane, dlatego w trakcie smażenia lepiej nie zmniejszać mocy palnika. 

Na jakim oleju smażyć placki ziemniaczane? Najlepiej nadają się do tego tłuszcze roślinne o wysokiej temperaturze dymienia, czyli olej słonecznikowy lub rzepakowy. Smażenie placków na oliwie czy maśle nie jest dobrym pomysłem. 

Placki ziemniaczane - z czym je podawać?

Kiedy usmażymy już idealnie chrupiące placki, możemy jeść je solo, ale także z przeróżnymi dodatkami. Z czym najlepiej je serwować? Placki ziemniaczane można podawać w przeróżnych odsłonach, zarówno na słodko, jak i na słono. Najprostszą formą podania jest oczywiście obsypanie ich solą (bądź cukrem) i dodanie na wierzch solidnego kleksa śmietany. Jeśli natomiast mamy ochotę na bardziej sycące danie, zwykle decydujemy się na placek po węgiersku lub zbójnicku. W restauracjach i naszych domowych stołach często spotkamy też placki z sosem pieczarkowym lub meksykańskim. Tym, którzy lubią mniej popularne kombinacje i szukają nowych smaków, proponujemy przetestować placki ziemniaczane z mozzarellą lub oryginalne burgery na plackach ziemniaczanych.