Jeśli podczas grillowania z rodziną czy przyjaciółmi zależy ci na stworzeniu wielu dań bez wysiłku, przygotuj szaszłyki. Taka przekąska nada się zarówno dla wegan, wegetarian i osób lubiących mięso. Przy tym można wykorzystać bogactwo sosów, przypraw i marynat. Prosty sposób na rodzinne spotkanie w gronie znajomych!

Szaszłyki na grilla - pomysły na składniki

Pomysł na szaszłyki może być podyktowany tym, co aktualnie znajduje się w lodówce lub spiżarni. Wystarczą różnorodne warzywa – papryka, cukinia, bakłażan, pomidory, kukurydza, pieczarki czy cebula – których latem pod dostatkiem oraz pokrojone na kawałki mięso. Szaszłyki drobiowe to najpopularniejszy przykład wykorzystania mięsa w szaszłykach. Ponadto szaszłyki można zrobić z rybą i z tej bazy możemy wyczarować różnorodne kompozycje smakowe. Pomiędzy kawałki wieprzowiny, kurczaka lub indyka można dołożyć kawałki surowego boczku. Wytapiający się z boczku tłuszcz sprawi, że szaszłyki będą soczyste i pełne smaku. Mięso na szaszłyki warto wcześniej zamarynować, aby nadać mu dodatkowej soczystości. Pyszne szaszłyki na grilla można skomponować również z dodatkiem tofu. Wtedy nawet weganie będą mogli zjeść małe co nieco podczas rodzinnego spotkania.

Szaszłyki to także doskonały sposób, by wykorzystać składniki, które zalegają nam w kuchni lub mamy ich w nadmiarze. W szczególności, gdy latem spotyka nas klęska urodzaju i wydaje się, że z trudem wykorzysta się obfitość warzyw. Szaszłyki dają ogromne pole do popisu i możliwość tworzenia ciekawych połączeń smakowych.

Jak zrobić szaszłyki?

Kluczem do sukcesu będzie przestrzeganie kilku zasad, które sprawią, że wszystkie szaszłyki z grilla będą perfekcyjne. Można zebrać je w listę flagowych punktów:

  1. mięso powinno być pokrojone w podobnej wielkości kawałki - wtedy idealnie się zamarynuje, a następnie równomiernie zgrilluje
  2. zanim nabijemy nasze składniki na patyczki - polecamy namoczenie ich w wodzie – drewniane patyczki nie spalą się podczas grillowania i łatwiej będzie z nich ściągać kolejne nadziane na nie produkty.
  3. w przypadku warzyw z warstwami, a w szczególności cebuli, dobrze wybierać zwarte okazy i kroić w większe kawałki, aby się nie rozwarstwiała. Warto korzystać z mniejszych cebulek, które mogą być nadziane na patyk nawet w całości.

Jak przyprawić mięso na szaszłyki?

Szaszłyki to danie, które lubi zdecydowane smaki. Na przykład szaszłyki drobiowe można przyprawić słodką papryką, kurkumą, czarnym pieprzem, tymiankiem, rozmarynem, sosem sojowym albo cząbrem. Ciekawym dodatkiem będzie użycie aromatyzowanego oleju lub oliwy. Wystarczy do butelki z olejem dodać kilka pokrojonych ząbków czosnku albo liście bazylii. Dla miłośników ostrych smaków intrygujący będzie dodatek kawałków pikantnej papryczki chilli.

Smak szaszłyków wzbogaci też szybka sałatka do grilla z ziemniakami i fasolą.

Zobacz też nasze propozycje na mięsne przepisy na grilla oraz desery z grilla - gdy grill już rozpalony, warto przygotować prawdziwą ucztę!