To doskonałe kluski do zupy, które zrobicie z kilku składników, które zawsze macie w domu. Sięgnijcie po przepis na te przygotowywane na tarce - będzie o wiele szybciej i tak samo smacznie!

Przepis na zacierki na tarce

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • łyżka wody.

Przygotowanie:

  1. Mąkę dokładnie przesiejcie i przełóżcie do miski.
  2. Wbijcie jedno jajko, wsypcie sól i dolejcie wody.
  3. Zagniećcie szybko ręką do połączenia się składników.
  4. Wyróbcie gładką kulę, która jest dość zbita i twarda.
  5. Zetrzyjcie ciasto za pomocą tarki na stronie o dużych oczkach.
  6. Jeżeli chcecie, aby cały proces odbył się jeszcze sprawniej, wystarczy przełożyć masę na 10 minut do lodówki.

Tak przygotowane zacierki przesypujcie dokładnie mąką, aby się nie sklejały. Można zrobić też większą porcję i zamrozić. To zdecydowanie przyspieszy przygotowanie kolejnej zupy.

Jaka mąka sprawdzi się najlepiej do przygotowania klusek?

W zależności od rodzaju klusek warto dobrać odpowiednią mąkę:

  • mąka krupczatka typ 500 - to doskonała mąka do makaronów i klusek
  • mąka poznańska typ 500 - dobra do ciasta pierogowego i klusek śląskich
  • mąka typ 3000 - doskonała na zdrowe kluski razowe
  • mąka ziemniaczana - do klusek śląskich, a także leniwych pierogów

Dla osób na diecie bezglutenowej dobrą propozycją będzie mieszanka kilku mąk. Ryżowa, gryczana i kukurydziana pozwolą na uzyskanie kleistej konsystencji, łatwej do wyrabiania. Można zrobić ją samemu z takiej proporcji: 40% ryżowej, 30% gryczanej i 30% kukurydzianej.