Według tradycyjnych przepisów na placki ziemniaczane, do masy należy dodać nieco mąki, by placki nie rozpadały się na patelni i były zwarte. Składnik ten nie jest jednak niezbędny. Co więcej, może się okazać, że placki bez mąki będą wam smakowały jeszcze bardziej, niż te tradycyjne. Zobaczcie, jak je przygotować. 

Jak zrobić placki ziemniaczane bez mąki?

Placki ziemniaczane wyjdą wam nawet wtedy, gdy nie dodacie do nich ani odrobiny mąki. Wystarczy, że do masy użyjecie więcej jajek i będziecie smażyć placki na bardzo mocno rozgrzanym tłuszczu. Dzięki temu nie rozpadną się, a do tego będą niezwykle chrupiące, delikatne i leciutkie. Pamiętajcie jednak o tym, że masa na takie placki ziemniaczane nie może długo stać - należy je smażyć od razu po wymieszaniu składników. Jeśli zostanie wam trochę masy i chcecie ją wykorzystać na drugi dzień, wtedy trzeba będzie dodać do niej nieco mąki przed smażeniem.  

Przepis na placki ziemniaczane bez mąki

Składniki:

  • 1 kilogram mączystych ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2 białe cebule
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Obierzcie ziemniaki oraz cebulę i zetrzyjcie na tarce na małych oczkach. 
  2. Na misce połóżcie sito i włóżcie do niego obrane warzywa. Poczekajcie około 10 minut, a następnie odciśnijcie z nich wodę. Zebraną w misce skrobię z ziemniaków dodajcie do masy, a wodę wylejcie. 
  3. Przełóżcie masę z sita do miski. Dodajcie 2 jajka oraz 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%. Wsypcie kilka szczypt soli i pieprzu i wymieszajcie. 
  4. Rozgrzejcie na dużej patelni słuszną ilość oleju. Kiedy będzie już gorący, łyżką wykładajcie placki na patelnię i smażcie je na złoty kolor z obu stron.
  5. Po usmażeniu połóżcie placki na talerzu wyłożonym ręcznikami papierowymi, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. 

Tak przygotowane placki bez mąki są lżejsze, a do tego bardziej chrupiące. Będą pyszne ze śmietaną, cukrem albo mięsnym gulaszem.