Choć klasykiem polskiej kuchni jest rosół, to okazuje się, że ma on sporą konkurencję. Chodzi o zapomnianą zupę, która jest regionalnym przysmakiem w Wielkopolsce. Jej smak jest nie do podrobienia. Co więcej, przygotujecie ją naprawdę w prosty sposób i z niewielu składników.
Zapomniana zupa z Wielkopolski
Danie pochodzące z kuchni Wielkopolski to zupa, którą robi się z kapusty, boczku, marchewki i ziemniaków. Nazywana jest parzybrodą lub pazibrodą. Nazwa pochodzi od posiekanej w paseczki kapusty, której kawałki ciągną się podczas jedzenia i opadają na brodę, a przy tym ją parzą.
Z biegiem lat przepis został wiele razy zmieniony, dlatego można natknąć się na różne receptury tego dania. Jeśli chcecie ją zrobić w wersji postnej – nie dodawajcie do niej boczku.
Przepis na zapomnianą zupę
Potrzebne składniki:
- 1 większa główka białej kapusty,
- 300 g wędzonego boczku,
- 400 g ziemniaków,
- 3 marchewki,
- 2 cebule,
- 1/3 selera,
- łyżeczka majeranku,
- łyżeczka kminku,
- ziele angielskie,
- liście laurowe,
- sól,
- pieprz,
- natka pietruszki.
Sposób przygotowania
- Pokrójcie boczek w kostkę i podsmażcie na rozgrzanym tłuszczu. Dodajcie do niego obraną i posiekaną w kosteczkę cebulę, a następnie smażcie przez ok. 3-4 minuty. Po tym czasie zdejmijcie ją z patelni i odstawcie do wystudzenia.
- Pozbądźcie się głąba z kapusty, dokładnie ją umyjcie, a następnie poszatkujcie w większe paski. Wrzućcie ją do garnka, zalejcie wrzątkiem i posólcie.
- Dodajcie ziele angielskie, liście laurowe, a także majeranek i kminek.
- Obierzcie marchew, ziemniaki i seler. Pokrójcie je w kostkę i wrzućcie do garnka z kapustą. Dodajcie także podsmażony boczek i cebulę.
- Całość gotujcie do miękkości.
- Na koniec przyprawcie solą i pieprzem oraz wrzućcie posiekaną natkę pietruszki.
Komentarze