Choć klasykiem polskiej kuchni jest rosół, to okazuje się, że ma on sporą konkurencję. Chodzi o zapomnianą zupę, która jest regionalnym przysmakiem w Wielkopolsce. Jej smak jest nie do podrobienia. Co więcej, przygotujecie ją naprawdę w prosty sposób i z niewielu składników.

Zapomniana zupa z Wielkopolski

Danie pochodzące z kuchni Wielkopolski to zupa, którą robi się z kapusty, boczku, marchewki i ziemniaków. Nazywana jest parzybrodą lub pazibrodą. Nazwa pochodzi od posiekanej w paseczki kapusty, której kawałki ciągną się podczas jedzenia i opadają na brodę, a przy tym ją parzą.

Z biegiem lat przepis został wiele razy zmieniony, dlatego można natknąć się na różne receptury tego dania. Jeśli chcecie ją zrobić w wersji postnej – nie dodawajcie do niej boczku.

Przepis na zapomnianą zupę

Potrzebne składniki:

  • 1 większa główka białej kapusty,
  • 300 g wędzonego boczku,
  • 400 g ziemniaków,
  • 3 marchewki,
  • 2 cebule,
  • 1/3 selera,
  • łyżeczka majeranku,
  • łyżeczka kminku,
  • ziele angielskie,
  • liście laurowe,
  • sól,
  • pieprz,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania

  1. Pokrójcie boczek w kostkę i podsmażcie na rozgrzanym tłuszczu. Dodajcie do niego obraną i posiekaną w kosteczkę cebulę, a następnie smażcie przez ok. 3-4 minuty. Po tym czasie zdejmijcie ją z patelni i odstawcie do wystudzenia.
  2. Pozbądźcie się głąba z kapusty, dokładnie ją umyjcie, a następnie poszatkujcie w większe paski. Wrzućcie ją do garnka, zalejcie wrzątkiem i posólcie.
  3. Dodajcie ziele angielskie, liście laurowe, a także majeranek i kminek.
  4. Obierzcie marchew, ziemniaki i seler. Pokrójcie je w kostkę i wrzućcie do garnka z kapustą. Dodajcie także podsmażony boczek i cebulę.
  5. Całość gotujcie do miękkości.
  6. Na koniec przyprawcie solą i pieprzem oraz wrzućcie posiekaną natkę pietruszki.