Jeśli podobnie jak ja, zjedliście już w swoim życiu „wiadro” sałatki jarzynowej, na pewno wiecie, z jakimi dodatkami najlepiej wam smakuje, a jakich lepiej unikać. Niezależnie od dodatków, ważne, by majonez był dobrej jakości - by był odpowiednio octowy. Sałatka jarzynowa z kremowym, łagodnym majonezem może okazać się zbyt mdła. W Polsce najpopularniejsze są 2 majonezy - spośród nich mam swojego, wyrazistego faworyta. Aby uniknąć jarzynowej bez smaku, utaplanej w tłustym majonezie, stosuję na zmianę co roku kilka sprytnych trików.
Czym można podkręcić smak mdłej sałatki jarzynowej?
Moim ulubionym trikiem jest mieszanie majonezu z jogurtem i 1-2 łyżeczkami musztardy sarepskiej lub kremskiej. Taki sos odświeża smak sałatki. Podobnie zadziała papryka konserwowa, grzybki w occie lub marynowane pieczarki. Zdarza mi się też wkroić do jarzynowej kawałek wędzonej szynki. A stąd już niedaleka droga do innego sposobu i dodatku.
W tym roku nie dodaję niczego do swojego ulubionego majonezu, ale wkroję wprost do sałatki plastry łososia wędzonego. Jego przyjemny, słony i rybny smak wniesie do sałatki ciekawy „smaczek”. Niektórzy dodają zamiast łososia śledzie - one również ożywią smak jarzynowej.
Jeśli zdecydujecie się na wędzonego łososia, uważajcie z soleniem sałatki. Pamiętajcie, że majonez (i kiszone ogórki, jeśli je również dodajecie) są już słone, a każdego kolejnego dnia sałatka jarzynowa będzie bardziej intensywna w smaku. Po dodaniu łososia i majonezu sprawdźcie smak sałatki i dosólcie w razie potrzeby. Taką sałatkę trzeba też szybko zjeść, by ryba i jajka nie zdążyły się popsuć - nie róbcie jej więc w tej wersji „na zapas”. Możecie też pominąć jajka. Jeśli macie włoszczyznę wygotowaną z rosołu, przygotowanie sałatki pójdzie zdecydowanie szybciej.
Sałatka jarzynowa z łososiem wędzonym - przepis
Składniki:
- 100 g wędzonego łososia w plastrach
- 3 jajka (opcjonalnie)
- 1/4 korzenia selera
- 2 marchewki
- 1 niewielka pietruszka
- 3 ziemniaki
- 1 mała puszka groszku konserwowego
- 2-3 ogórki kiszone
- 2 pełne łyżki gęstego jogurtu
- 2 pełne łyżki majonezu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Ugotujcie w osolonej wodzie do miękkości ziemniaki w mundurkach, obraną marchewkę, pietruszkę i seler. Pokrójcie w drobną kostkę.
- Osobno ugotujcie jajka na twardo i pokrójcie w drobną kostkę.
- Pokrójcie wzdłuż ogórki kiszone i usuńcie gniazda nasienne. Resztę pokrójcie w kostkę. Plastry łososia pokrójcie w niewielkie paseczki. Odsączcie groszek.
- Wymieszajcie majonez z jogurtem i dodajcie 1 łyżeczkę soku z cytryny.
- Wymieszajcie wszystkie składniki z sosem w salaterce, doprawcie solą, pieprzem i odłóżcie do lodówki na co najmniej 30 minut, by smaki się „przegryzły”.
Komentarze