Białą kiełbasę robi się tradycyjnie z mięsa wieprzowego z 2-3 przyprawami: czosnkiem, pieprzem i najczęściej sporą ilością majeranku. Wiele osób uważa, że jest ona sucha i bez smaku, bo najprawdopodobniej do tej pory nie jedli dobrze zrobionej. Taka kiełbasa może zaskoczyć sceptyków, ale tym razem na plus. Sprawdźcie, co pysznego można z nią zrobić i co do niej pasuje. 

Jak zrobić białą kiełbasę, by była smaczna i soczysta?

Białą kiełbasę możecie upiec (np. w żurku) lub usmażyć. Nadaje się też jako wkładka do barszczu białego i zupy chrzanowej. To najczęstsze sposoby jej wykorzystania, ale są też inne sposoby i inspiracje. Parzoną białą kiełbasę możecie rozdrobnić widelcem, doprawić chrzanem, dodać jajko i przyprawy. W ten sposób powstanie farsz na pierogi, do ciasta francuskiego, a nawet do klusek ziemniaczanych

Surową białą kiełbasę powyciskajcie z osłonki, obtoczcie w mące i usmażcie jako pulpeciki, a następnie zalejcie je wybranym sosem, np. chrzanowym i podduście. Nie ma możliwości, by w tym wydaniu mięso wyszło suche. Do takich pulpetów będzie pasować ćwikła lub zasmażane buraczki. 

Smażona biała kiełbasa z esencjonalnym sosem pomidorowym - to jest to

Surowa biała kiełbasa pasuje też do sosu pomidorowo-paprykowego - podobnego do tego, który znajduje się w fasolce po bretońsku, ale jeszcze prostszego. Sos w przepisie na białą kiełbasę z pomidorami i fasolą zrobicie z użyciem czerwonego wina, które nadaje potrawce głębi smaku. Doprawcie prosto, podstawowymi przyprawami: czosnkiem, solą, pieprzem i papryką mieloną oraz opcjonalnie posiekaną świeżą papryczką chili.

Aby sos był gęstszy, użyjcie specjalnego triku. Po odcedzeniu fasoli nie wylewajcie płynu. Jest on naturalnie gęsty dzięki skrobi, a skrobia z tego płynu świetnie zagęści sos. Wlejcie ją na patelnię z resztą składników. Mąka czy zasmażka będzie zbędna, tym bardziej że kiełbasa jest już dość tłusta. 

Do przygotowania dania użyjcie surowej białej kiełbasy. Parzona zdążyła już wcześniej oddać do wody sporo soczystości (tłuszczu). Aby nie popękała podczas smażenia, ponacinajcie ją w kilku miejscach. 

Biała kiełbasa w sosie pomidorowym - przepis

Składniki:

  • 500 g surowej białej kiełbasy
  • 1 puszka białej lub czerwonej fasoli
  • 1 puszka krojonych pomidorów (najlepiej pelati)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 75 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 posiekanej papryczki chili lub szczypta ostrej papryki mielonej
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo: oliwa do gotowania sosu i smażenia kiełbasy.

Sposób przygotowania:

  1. Odcedźcie fasolę i zlejcie płyn spod fasoli do osobnej szklanki - odłóżcie na chwilę na bok. Fasolę przepłuczcie pod bieżącą wodą. 
  2. Pomidory przelejcie do blendera i zmiksujcie razem z sokiem. 
  3. Zacznijcie od sosu: poszatkujcie drobno cebulę i czosnek. Na patelni rozgrzejcie oliwę i wrzućcie na nią cebulę. Przez chwilę przesmażcie i dodajcie czosnek oraz ostrą świeżą papryczkę (jeśli z niej korzystacie). Smażcie mieszając, aż zacznie pachnieć. 
  4. Na patelnię z czosnkiem i cebulą wlejcie wino i odparujcie. Alkohol powinien być niewyczuwalny. 
  5. Dodajcie na patelnię zmiksowane pomidory i wodę spod fasoli. Dodajcie ostrą mieloną paprykę, jeśli z takiej korzystacie. Zredukujcie sos, aż będzie gęsty i na koniec dodajcie fasolę. Podgotujcie chwilę, doprawcie sos solą, pieprzem i mieloną słodką papryką, wymieszajcie i zdejmijcie z ognia.
  6. Ponakłuwajcie białą kiełbasę nożem i podzielcie ją na kawałki o preferowanej długości. 
  7. Rozgrzejcie na osobnej patelni odrobinę oleju lub smalcu. Przełóżcie na nią kiełbasę i smażcie, aż wytopi się z niej tłuszczyk, a mięso z każdej strony się zarumieni. 
  8. Podgrzejcie sos i przełóżcie do niego kiełbasę. Podgrzejcie wszystko razem przez 2-3 minuty. 

Białą kiełbasę z fasolą w sosie pomidorowym podawajcie z kromką białego chleba, z bułką kajzerką lub z grahamką.